Fudbal

Englezi ukidaju tradiciju staru 150 godina: Kraj engleskog fudbala kakvog poznajemo

Engleski klubovi danas bi trebali održati sastanak na kojem će s predstavnicima Engleskog saveza glasati o eventualnim promjenama za svoja kup natjecanja. U slučaju da se izglasaju, nova pravila trebala bi vrijediti od sezone 2024./2025.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Jedno od novih pravila išlo bi za tim da ukine 150 godina dugu tradiciju FA kupa, najstarijeg klupskog nogometnog natjecanja na svijetu. Naime, prema novom prijedlogu ukinule bi se eventualne reprize za utakmice trećeg i četvrtog kola glavne runde natjecanja.

Podsjetimo, u slučaju remija u FA kupu dolazi do ponavljanja utakmice. Ta praksa vrijedi sve do pete runde, odnosno osmine finala. Svi remiji u toj ili kasnijim fazama dovode do produžetaka/penala, a novi prijedlog bi uveo takav format već od treće runde.

Reprize utakmica nastale su osnutkom kupa, kada u svijetu nogometa još uvijek nije bilo uvriježeno da se penalima odlučuje koji će klub ići u iduću fazu natjecanja. Također, repriza se uvijek igrala na terenu kluba koji je u originalnoj utakmici bio gost, što mu je na neki način ispravljalo “nepravdu” sa žrijeba.

Protiv ovakve odluke su uglavnom niželigaški klubovi, kojima eventualne reprize utakmica na domaćem terenu protiv najvećih klubova predstavljaju značajan prihod. Međutim, logika saveza je da će u takvim situacijama lakše izboriti prolaz dalje u produžecima ili penalima nego odigravanjem nove utakmice.

U svrhu da ih se ipak donekle kompenzira, pokušat će se usvojiti novi prijedlog prenamjene ligaškog novca pri čemu bi manji klubovi, iz nižih liga, počeli dobivati nešto veći dio financijskog kolača. Također, razgovarat će se i o finansijskom fair playu lige, kako bi se poslovanje klubova usuglasilo s pravilima koje nameće UEFA, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije