Sport

Eh, kad bi se ponovila 1985... Ovo je vjerovatni sastav Želje večeras protiv Dinamo Minska

Fudbaleri Željezničara večeras će nakon pet godina odigrati meč zbog kakvih se svojevremeno i krenulo u projekat "Evropska Grbavica".

FOTO: DAMIR HAJDARBAŠIĆ / FK ŽELJEZNIČAR
FOTO: DAMIR HAJDARBAŠIĆ / FK ŽELJEZNIČAR

Nakon 2004. kada su gostovale analfabete iz San Marina (4:1), a potom Litex Lovech (1:2, uz rijetko viđen gol Arbena Avdije), Željo na Grbavici nije odigrao utakmicu do crnogorske Zete iz Golubovaca 2017. Tada je bilo je 1:0.

Poslije je, isto pod vodstvom Slavka Petrovića, Željo odigrao jednu tešku, čvrstu utakmicu protiv Švedskog AIK Štokholma (0:0) i tu je eliminisan.

Zanimljivo je da ta utakmica odigrana baš na današnji dan, 13. jula.

Godinu poslije, na ljeto 2018. Plavi su ugostili Trans Narvu s Malte i dobili 3:1 (Zajmović, Krpić, Krpić), a onda su takmičenje završili protiv Apollona iz Limasola izgubivši kući 1:2. Počasni gol za Želju tada je dao jedini igrač iz te ekipe koji će i večeras biti u konkurenciji, Sulejman Krpić.

Željezničar zbog situacije s koronavirusom 2020. kada je posljednji put odigrao neku evropsku utakmicu, nije igrao na Grbavici. U gostima je u jednom meču, nakon što je ekspedicija dva puta išla i vraćala se iz Izraela, Željo eliminisan od Makabija 1:3.

Navijači tima s Grbavice tako će nakon dugih pet godina imati priliku u svome hramu gledati svoj tim protiv nekog evropskog tima, protiv istog onog kojeg je Željo eliminirao 1985. u četvtfinalu Kupa UEFA – Dinamo Minska.

Eh, kad bi se ponovila ta 85. barem u kontekstu domaćeg trijumfa, pa makar i na isti način, golovima u samom finišu meča (strijelci u 62. i 86. bili Samardžija i Baždarević). Meč je odigran pred 22.000 ljudi koliko će i večeras približno biti.

Željezničar će večeras najvjerovatnje istrčati u sljedećem sastavu: Mulalić – Galić, Kosorić, Cocalić, Jašarević – Drljo, Mekić, Rustemović, Amoah, Štilić – Krpić.

Ma, nek se ponovi makar i Zeta iz 2017., opet sreći ne bi bilo kraja…