Svijet

Društvenim mrežama se šire snimci pakla: Smrt je došla sa neba, Rusija izgleda koristi termitsko oružje?!

Društvenim mrežama i medijima šire se snimke koje navodno potvrđuju da ruska vojska u ratu protiv Ukrajine koristi tzv. termitno oružje, i to protiv civila, u gradovima.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER

Moskva je već ranije u više navrata bila optužena da koristi problematična zapaljiva oružja poput bijelog fosfora, napalma i termita.

Prema objavama na Twitteru, snimke je u Vuhledaru prošli petak zabilježio ukrajinski vojnik koji je bio uvjeren da je riječ o bijelom fosforu, no neki stručnjaci smatraju da je zapravo riječ o termitu.

Šta je termit?

Termit je pirotehnička smjesa metalnog praha, obično aluminija, i metalnog, običnog željezovog, oksida koja, kada se ugrije, potakne intenzivnu egzotermnu reakciju koja rezultira stvaranjem visokih temperatura, obično viših od 2500°C, dovoljno visokih da rastale čelik.

Izumio ga je njemački kemičar Hans Goldschmidt 1895. godine. Budući da stvara visoke temperature, često se koristi za civilne svrhe – za zavarivanje, posebice pri spajanju željezničkih tračnica i mostovnih konstrukcija jer kemijskom reakcijom nastaje željezo. Također se koristi u industriji, posebno u proizvodnji čistog željeza i čelika.

Kako funkcionira termitsko oružje?

Termit se obično sastoji od smjese praha metala u elementarnom stanju i oksida drugog metala. Djelovanje termita temelji se na reakciji redukcije jer metal oduzima kisik metalnom oksidu, pri čemu nastaje oksid prvog metala dok od oksida drugog metala nastaje drugi metal u elementarnom stanju.

Hemičar dr. sc. Nenad Raos kaže da se najčešće koristi smjesa aluminijeva praha i željezovog oksida.

“Ona se zapali iskrom ili pirotehničkom smjesom. Budući da se oksidacijom aluminija oslobađa više topline nego oksidacijom željeza, reakcijom aluminija s oksidima željeza (FeO, Fe2O3 ili Fe3O4) oslobađa se toplina uz nastajanje, razumije se, željeza i aluminijevog oksida. Oslobođena toplina dovoljna je da rastali željezo, koje potom teče u kalup, no može se iskoristiti za uništavanje prepreka od metala, betona i drugih materijala”, kaže Raos za Index.

Prihvati notifikacije