Svijet

Drama u Crnom moru: Rusi napali Ukrajince koji su podigli zastavu na Zmijskom otoku!

Ukrajinske snage podigle su svoju nacionalnu zastavu na ponovno osvojenom crnomorskom otoku u četvrtak u znak prkosa prema Moskvi, ali ruske snage konsolidiraju osvajanja u istočnoj Ukrajini i ispituju odbranu potencijalnih novih meta.

FOTO: DPSU UKRAINE
FOTO: DPSU UKRAINE

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je u četvrtak da su ruski borbeni zrakoplovi tijekom noći gađali ukrajinski Zmijski otok u Crnom moru, kratko nakon što su ukrajinske snage tvrdile da su podigle svoju zastavu na otoku, piše Jutarnji.hr.

Andrij Jermak, voditelj ureda ukrajinskog predsjednika, objavio je u četvrtak videosnimku na Telegramu kako trojica vojnika podižu veliku ukrajinsku zastavu na otoku, s kojega su se ruske snage povukle 30. juna.

Moskva je ubrzo odgovorila na podizanje ukrajinske zastave. Priopćili su da je jedan od njihovih borbenih zrakoplova ubrzo nakon toga napao Zmijski otok i ondje uništio dio ukrajinskog vojnog osoblja.

Mali otok, koji se nalazi oko 140 km južno od ukrajinske luke Odese, strateški je važan. Rusija ga je napustila potkraj lipnja u, kako je rekla, gesti dobre volje – pobjeda za Ukrajinu za koju se Kijev nadao da bi mogla olabaviti moskovsku blokadu ukrajinskih luka.

Jermak je sugerirao da će se takav slijed ponoviti širom Ukrajine sljedećih mjeseci.

“Ukrajinska zastava je na Zmijskom otoku. Pred nama je još mnogo takvih videa iz ukrajinskih gradova koji su trenutno pod privremenom okupacijom”, napisao je na Telegramu.

Ruski raketni napad na nove stanovnike otoka znatno je oštetio luku, rekao je glasnogovornik regionalne uprave Odese Serhij Bratčuk.

Dodao je da su još dvije ruske rakete pogodile i uništile dva skladišta žitarica u njegovoj regiji gdje se nalazi 35 tona žitarica.

U Moskvi je rusko ministarstvo obrane reklo da se nekoliko ukrajinskih vojnika iskrcalo na otok prije zore i slikalo se sa zastavom.

Prihvati notifikacije