Magazin

Donosimo 4 zdrava i jednostavna recepta za proljetni doručak

Doručak je jedan od najvažnijih obroka jer osigurava dovoljnu količinu energije za produktivnost i koncentraciju tokom cijelog dana.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Kvalitetan doručak treba osigurati do 30 posto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa, odnosno jednu četvrtinu dnevnih potreba organizma za nutrijentima. U užurbanom načinu života veliki izazov predstavlja sastavljanje kvalitetnog i zdravog obroka, bilo da je riječ o doručku ili o obroku na pauzi.

Kako bi se osigurao unos zdravih i nutritivno vrijednih namirnica, pripazite na izbor hljeba, piše Ljepota i zdravlje.

Ovo su domaća peciva koja mogu biti gotova za 30 minuta.

Hrskavi grisini

Sastojci:

– 3 šoljice glatkog brašna– 2 kašičice instant kvasca– 2 kašičice šećera– 1 i 1/2 kašičica soli– 1 i ¼ šoljica mlake vode– 4 kašike maslinova ulja– Za posipanje – sjemenke susama, sitno sjeckani svježi ružmarin s malo pahuljica čilija, ribani parmezan pomiješan sa svježe mljevenim crnim biberom

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac s malo vode i šećera. Umijesite tijesto od aktiviranog kvasca, brašna, soli, ostatka vode i 2 kašike maslinovog ulja. Pokrijte tijesto i pustite da se diže oko 20 minuta. Dignuto tijesto razdijelite u dva dijela i svaki razvaljajze u pravokutnik dimenzija cca 23×33 cm. Narežite na trakice i zarolajte grisine, potom ih premažite ostatkom maslinovog ulja te ih uvaljajte u susam, ružmarin s čilijem, ribani sir s biberom… ili neku svoju omiljenu kombinaciju. Stavi grisine na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu 1 sat. Pecite na 220 Celzijevih stepeni 12 do 14 minuta.

Ciabatta

Sastojci za predtijesto:

– 200 g pšeničnog bijelog brašna– 200 ml vode– ¼ kašičice suhog kvasca

Sastojci za tijesto:

– predtijesto– 240 ml vode– 350 g pšeničnog bijelog brašna– 2 kašičice soli– ½ kašičice suhog kvasca

Priprema:

Predtijesto:

U posudi pomiješajte 200 g brašna s četvrtinu kašičice suhog kvasca. Dolijte 200 ml vode i promiješajte – nemojte mijesiti. Posudu pokrijte poklopcem ili prozirnom folijom za namirnice, a zatim je ostavite na sobnoj temperaturi 8 do 12 sati.

Tijesto:

U većoj zdjeli pomiješajte 350 g brašna, 240 ml vode, 2 kašičice soli i pola kašičice suhog kvasca. Dodajte predtijesto i promiješajte. Tijesto mijesite kuhinjskim mikserom jer je zbog količine mokrih sastojaka vlažno i ljepljivo. Mijesite otprilike 10 minuta, a zatim posudu pokrijte plastičnom kapom za tuširanje ili vlažnom krpom. Neka se tijesto diže na toplom mjestu 30 minuta.

Nakon dizanja tijesto u posudi prstima uhvatite za jedan rub, povucite ga ustranu, a zatim presavijte preko tijesta. Takvim povlačenjem i presavijanjem obradite tijesto sa svih strana. Povlačenje i presavijanje ponavljajte 2 sata svakih pola sata. Nakon svakog ponavljanja ponovo pokrijte posudu s tijestom.

Oblikovanje i pečenje:

Tijesto prebacite na radnu površinu koju ste dobro posuli brašnom. Pospite ga s unutrašnje strane, a dobro pospite brašnom i dvije slastičarske lopatice. Njima oblikujte tijesto u veliki pravougao koji ćete jednom lopaticom presjeći napola. Presavijanjem rubova nadolje svaku polovicu oblikujte u ciabatte.

Ciabatte lopaticama prebacite na lim prekriven papirom za pečenje. Pokrijte ih prozirnom folijom i pustite da se dižu 30 minuta. Rernu zagrijte na 230 Celzijevih stepeni, a zatim u nju postavite metalnu posudu s pola litre vrele vode. Ciabatte pecite 20 do 25 minuta.

Slanci

Sastojci:

– 500 g glatkog brašna– 40 g svježi kvasac– 3 kašike kiselog vrhnja– 50 ml suncokretovog ulja– 250 ml mlijeka

Slani preljev:

– 3 kašike glatkog brašna– 3 kašike soli– Voda

Priprema:

U brašno dodajte ulje, 3 velike kašike vrhnja i jednu dignutu svježu germu. Postepeno dodajte toplo mlijeko i s njim umijesite mekano tijesto kao za hljeb. Ostavite tijesto na toplom dok se ne poveća duplo u volumenu. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.

Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje te je onda namotajte u roladu tj. u slanac. Prije nego što slance stavite u rernu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja. Slance pecite na 200 Celzijevih stepeni oko 15 minuta. Par minuta prije nego su gotovi izvadite ih van, posipajte slanim preljevom i vratite u rernu da se završe.

Slani preljev napravite od 3 kašike brašna, 3 kašike soli i tople vode. Lagano dodajte vodu dok ne dobijete smjesu malo gušću od smjese za palačinke.

Brzi hljeb sa sjemenkama

Sastojci:

– 250 g pšeničnog brašna– 250 g pirovog brašna– 2 kašičice soli– 2 kašičice praška za pecivo– 1/2 kašičice sode bikarbone– 3 kašike usitnjenih lanenih sjemenki– oko 450-500 ml jogurta– 2 kašike meda– 5 kašika hladno prešanog suncokretovog ulja– 5 kašika suncokretovih sjemenki

Priprema:

Upalite rernu da se grije na 180 Celzijevih stepeni. Kalup obložite papirom za pečenje sa svih strana. U posudu stavite sve suhe sastojke – obje vrste brašna, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i lanene sjemenke, te promiješajte.

Dodajte jogurt, med i ulje, pa sve dobro promiješajte. Ako se tijesto učini pregusto, dodajte malo jogurta. Smjesu izlijte u pripremljeni pleh i bogato pospite sa suncokretovim sjemenkama. Pecite u zagrijanoj rerni oko sat vremena ili dok nož zaboden u sredinu ne izađe suh.

Vrijeme pečenja prilagodite svojoj rerni, ali svakako povremeno provjeravajte kako napreduje. Kada je hljeb pečen, izvadite iz rerne i ostavite pet minuta u kalupu pa izvadite na rešetku da se ohladi.