Sarajevo

Dok se urušavaju zgrade u centru grada Čampara se pita za šta nadležni primaju platu

U sarajevskom naselju Marijin Dvor prošle nedjelje urušio se dio zida stare Centrale, radi se o zgradi koja pripada obuhvatu kvadranta B.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Na svu sreću nije bilo povrijeđenih. Međutim, ovo je potegnulo niz pitanja, između ostalog nadležnosti i nemara za ovaj urušeni objekt. Dok se u medijima raspravljaju ko je kriv, građani ponovo ispaštaju. Aljoša Čampara, zastupnik NiP u Skupštini KS o urušenoj zgradi je govorio jučer gostujući na TVSA.

Odgovorni trebaju sjesti i riješiti problem

Ruševine zgrade ograđene su žutom trakom, a zatvorene su i dvije trake na glavnoj saobraćajnici, zbog čega se stvara haotična gužva.

“Najodgovorniji ljudi trebali su da sjednu, organizuju sastanak i reaguju, te riješe te stvari da građani ne bi trpjeli posljedice, a ne da o tome saznajemo putem Facebook statusa. Hvala Bogu nije bilo fatalnih posljedica prilikom samog urušavanja”, kaže Čampara za Špicu TVSA.

Mišljenja je da održati sastanak trebaju i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, federalno ministarstvo, kantonalno ministarstvo, uključujući i općine. Čampara je u vezi s tim oštro poručio.

“Predstavnici nadležnih institucija, za šta primaju plaću? Za šta ih građani plaćaju? Treba da sjednu i riješe ovaj problem. Ne vidim nijedan razlog da se ne može sjest“, istaknuo je.

Rješenje još uvijek nema

Podsjetimo, Srđan Mandić, načelnik Općine Centar prošlu nedjelju se odmah oglasio putem društvenih mreža, nakon čega je uslijedilo prepucavanje sa gradonačelnicom Benjaminom Karić.

Mandić objavio je tad status u kojem je, između ostalog, spomenuo i potencijalne krivce za ovaj problem:

“Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti. Općina Centar više neće skupljati gelere i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa”, napisao je Mandić.

Benjamina Karić mu je odmah odgovorila putem Facebooka.

“Poštovani načelniče Srđan Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B”, navela je tada u objavi Karić.

Prihvati notifikacije