BiH

Dodik po ko zna koji put izvrijeđao Christiana Schmidta

Dodik se u odgovoru poziva čak i na vladavinu prava i sve ono šro pokušava srušiti u BiH

FOTO: OSLOBOĐENJE
FOTO: OSLOBOĐENJE

Nakon što je nametnuo tehničke izmjene Izmjene Izbornog zakona, visoki predstavnik Christian Schmidt je o tome obavijestio i člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. U odgovoru, Dodik je istakao kako Schmidtovo pismo smatra provokacijom.

Iako zvuči nevjerovatno, Dodik se u svom odgovoru poziva čak i na vladavinu prava, ljudska prava i sve ono što svim silama nastoji da sruši u BiH.

Iz Dodikovog kabineta danas je saopšteno da im je dostavljeno pismo datirano 27. jula, u čijem prilogu je Odluka o donošenju izmjena i dopuna na Izborni zakon BiH. Predmetno pismo smatramo provokacijom i pozivamo se na stav institucija Republike Srpske, kao i stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, prema kojem vi niste izabrani po Aneksu 10. koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, i nemate ovlaštenja ni po Aneksu 10. Niste dobili saglasnost Republike Srpske kao strane potpisnice Aneksa 10, navodi se u Dodikovom odgovoru Schmidtu.

Takođe, Dodik podsjeća i “da svi dosadašnji visoki predstavnici, a posebno Schmidt koji to nije, nisu imali i nemaju izvršna i naredbodavna ovlaštenja, posebno ne zakonodavna”.

Ambasada Njemačke podržala Schmidta i osudila zapaljivu retoriku Izetbegovića i Dodika

Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno, Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donesenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni. Pokazujete prezir prema ovim osnovnim principima, nanosite ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi, naglasio je Dodik i dodao:

Vi ste negacije svega, posebno negacija pojma države koju „tako braneći” gazite do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno – ne postoji. Vaša, građanine Schmidt, posljednja Odluka kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine to samo potvrđuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći. U konačnom, Bosna i Hercegovina sa visokim predstavnikom, a sa Vama posebno, postala je nesuverena, neefikasna, kvazi-država, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstituttivnih naroda i građana.

Dodik navodi da Schmidtova, nazovi “odluka”, kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na „slobodnim, demokratskim, – ohaerovskim” izborima, dodaje on.

Dodik navodi da Schmidt nije samo neovlašteni građanin Schmidt, nego da je rušitelj velikog kalibra, te mu poručuje: “Molimo Vas, idite kući, ugasite svjetlo”, javljaju Nezavisne. Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je dio opšteg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina, zaključuje Dodik.

Prihvati notifikacije