Politika

Dodik odgovorio BH novinarima

Upravni odbor udruženja BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivuković za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS.   

FOTO: TWITTER / MILORAD DODIK
FOTO: TWITTER / MILORAD DODIK

Kako navode u saopštenju, dvojica nosilaca najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banja Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima.  

“Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banja Luci”, poručili su iz UO BHN.   

Upravani odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjaluci politički generisano i institucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminaliziovali novinari, aktivisti i drugi branioci ljudskih prava, te predstavili kao  “neprijatelji”  Republike Srpske i društvenih i religijskih vrijednosti. 

“Takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele takođe stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete”, poručuje se u saopštenju.    

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP Republike Srpske javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrublji način. 

“Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje”, zaključuje se u saopštenju,     

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) preduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki u Banja Luci.      

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom sinoćnjeg napada na aktiviste “Bh. povorka ponosa”, rekao je da oni koji su napali ljude su poznati i oni će odgovarati za to što su učinili. 

“Naravno da imam svoju odgovornost kao predsjednik što se tiče tih događaja. Banja Luka nije grad koji razumije takve događaje, i to je organizovano od strane ljudi koji nisu iz Banja Luke. Pripadam tradicionalnim vrijednostima koje poznaju oca i majku, odnosno muškarca i ženu. Nemam nikakav osjećaj griže savjesti”, istakao je Dodik i dodao da i dalje ostajem pri svom ranijem izrečenom stavu, te da je policija jasno rekla da ih ne može zaštititi. 

“Ono što sve prevazilazi javni red i mir mora biti kažnjeno”, kategoričan je Dodik. 

Na pitanje da li je tačno da su navijači iz Novog Sada bili jučer u Banja Luci, Dodik je odgovorio da on nije carinska služba. 

Prihvati notifikacije