Ekonomija

Dobre vijesti za globalni rast cijena hrane: Ukrajinski poljoprivredni izvoz porastao 22,7% u julu

Ukrajinski izvoz žitarica, uljarica i biljnog ulja porastao je za 22,7 odsto u julu na mjesečnom nivou, na 2,66 miliona tona, zahvaljujući većim isporukama pšenice i ječma, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

FOTO: ERDEM SAHIN/EPA
FOTO: ERDEM SAHIN/EPA

Izvoz žitarica iz Ukrajine je od početka rata oštro pao pošto su crnomorske luke ključna izvozna ruta – bile zatvorene, što je podstaklo rast globalnih cijena hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku. Moskva i Kijev su uspjeli prošlog mjeseca da zaključe sporazum o deblokadi ukrajinskih luka na Crnom moru i omogućavanju isplovljavanja brodova koji prevoze žito.

U julu je iz Ukrajine izvezeno 412.000 tona pšenice, 183.000 tona ječma, 1,1 milion tona kukuruza, 362.100 tona suncokretovog sjemena i više tona druge robe, objavilo je ministarstvo, prenosi Reuters.

U odvojenom saopštenju, ministarstvo je međutim navelo da je ukrajinski izvoz žitarica u dosadašnjem toku sezone 2022/23, koja završava narednog juna, manji za skoro 52 procenta na godišnjem nivou.

Prema informaciji Ministarstva poljoprivrede, iz morskih luka je, nakon njihove deblokade, izvezeno 370.000 tona žitarica.

Vlada je saopštila da bi ovogodišnja ukrajinska žetva mogla da iznosi najmanje 50 miliona tona, u poredenju sa rekordnih 86 miliona tona u 2021, uslijed gubitka djela teritorije koji su zauzele ruske snage i nižih prinosa žitarica.

Prihvati notifikacije