Tenis

Đoković otkrio svoje ciljeve i najveće rivalstvo

Srpski teniser Novak Đoković dao je opširan intervju za "The National" u kojem je pričao o mnogim temama.

FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Naravno, prva je bila Australijan open, koji je osvojio po 10. put u karijeri, ali ovoga puta pritisak je bio posebno veliki.

– Bilo je mnogo stvari. Očigledno je pritisak uvijek bio prisutan, to nije nešto novo. Ali, osjećao sam da je ove godine na većem nivou. Naravno da je bilo mnogo pitanja, dosta pažnje, s obzirom na to šta se dešavalo prije 12 meseci. Mogao sam to da osjetim. Koliko god da sam želio da se izolujem i pobjegnem od toga, jednostavno sam morao da se nosim s tim, rekao je Đoković.

Novak se uoči Melburna povrijedio u polufinalu Adelejda protiv Danila Medvedeva.

– Onda sam se povrijedio nekoliko dana prije prvog meča. To mi u tom trenutku zaista nije trebalo, ali u isto vrijeme, život je nekako sredio da sve te izazove već doživim. Postoji razlog zašto sam morao da prođem kroz to putovanje. To ga je učinilo posebnim. Zato sam na kraju, kada sam slavio, vrištao i pustio emocije napolje. Osjećao sam se sjajno i ponosno, srećno. Zagrlio sam mamu i brata i jednostavno se predao, dodao je on.

Mnogi su sumnjali u njegovu povredu zadnje lože.

– Bilo mi je dosta. Zaista nemam vremena ni energije ni volje da se bavim tuđim stavovima ili nekome nešto da dokazujem. Prihvatio sam činjenicu da će uvijek postojati grupa ljudi kojoj se nećeš dopasti. Uvijek će da osuđuju. Ali od toga postaješ jači. Pokušavam da ojačam, koristim to kao gorivo. Ne da dokazujem nešto, već da podstaknem želju, da budem jači i bolji, kazao je Novak.

Novak bi bio zadovoljan čak i kada bi na kraju on i Rafael Nadal bili poravnati u broju Grend slem titula, kao što je to sada slučaj.

– Da, bio bih zadovoljan. Volio bih više da imam od svog najvećeg rivala, ali kada se bude podvlačila crta, čak i ako se zaustavim ovdhe, a Nadal osvoji još 10 Slemova… Moram da budem generalno zadovoljan. Možda će postojati mali dio mene koji će žaliti što nisam imao više od njega, ali na kraju, koliko je dovoljno? Znate na šta mislim?, upitao je Novak, pa pojasnio:

– Pitam se, jer je to balansiranje profesionalnog sportiste. Biti u sportu koji je zahtijevan, sezona je duga, mnogo je prilika. Postoje četiri Slema svake godine, imate prilike. Morate imati takmičarski um, morate imati snagu, mentalni pristup vuka, da budeš gladan, jer vas to pokreće, bar mene. Ali u isto vrijeme, ima vremena da se balansira i kaže: ‘U redu, dosta je postignuto, moraš biti ponosan, zahvalan, skroman’. Sa obje vrste ličnosti morate da se nosite i sa kojima morate da živite u isto vrijeme.

Novak je uvijek pucao na najviše ciljeve i igrao sa najvećim samopouzdanjem, prenosi Srpskainfo.

– Da, mogu da razumijem to jer verujem da sam uvijek imao samopouzdanje. Naravno, uvijek sa poštovanjemprema protivniku, igru, uvažavanjem trenutka kroz koji prolazite. Uvjeren sam, da kad sam spreman, kada sam na terenu, na bilo kojoj podlozi, protiv bilo koga – da sam bolji, najbolji, kaže srpski as.

Prihvati notifikacije