BiH

Djeca rođena nakon ratnih silovanja trebaju biti civilne žrtve rata

Prema dostupnom podacima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu devedestih godina silovano je između 35.000 i 50.000 žena, a neke od njih su imale hrabrosti roditi. Međutim ta djeca su se zajedno s majkama morala boriti za brojna prava koja su im nerijetko bila uskraćena.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Kroz Udruženje “Zaboravljena djeca rata” borila su se, između ostaloga, za priznanje njihovog postojanja, statusa i prepoznavanjem posljedica s kojima se nose djeca rođena zbog ratnog silovanja, ali i za to da ne moraju uvijek iznova objašnjavati zašto je rubrika ime oca u dokumentima prazna.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine trebali bi se danas u formi nacrta izjašnjavati o Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata koji, 27. godina poslije završetka rata u BiH, prepoznaje i djecu rođenu kao posljedicu ratnog seksualnog nasilja.

Trenutno na području BiH, Vlada Brčko Distrikta je priznala status djece rođene kao posljedica ratnog silovanja s tim da je to samo simbolička reparacija. Vlada Brčko Distrikta je priznala status, ali toj kategoriji nije dodijelila pripadajuća prava civilnih žrtava rata. Borba za pravnu i društvenu vidljivost djece rođene kao posljedica ratnog silovanja traje još od 2018. godine kada smo skupili hrabrosti da ispričamo svoje priče svijetu – ispričala je za Fenu predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajna Jusić.

Iz Udruženja su pozdravili donošenje posebnog zakona kao značajan korak naprijed te naglasili da je vrlo važno određivanje te djece civilnim žrtvama rata simbolički, ali i zbog mogućnosti pristupa pravima koje odgovaraju njihovim stvarnim potrebama. Očekujemo da će danas Nacrt zakona biti usvojen i da ćemo vidjeti volju poslanika da pokažu razumijevanje da je pitanje silovanja i posljedica silovanja nadstranačko pitanje – ističe Jusić.

Smatra da je Nacrt zakona dobar, ali je izostao adekvatan proces konsultacija s krajnjim korisnicima zakona, a iz Udruženja kažu da jedino stanje s terena može realno oslikati stvarne potrebe i poteškoće što mogu dati isključivo oni koji koriste prava.

Udruženje “Zaboravljena djeca rata” pozvalo je predstavnike institucija i političkih partija na kontinuiran dijalog da se čuju njihovi prijedlozi koji su u svrhu podržavanja svih napora Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH da civilne žrtve dobiju efikasan zakon kakav zaslužuju.

Prihvati notifikacije