BiH

Dervo Sejdić i Jakob Finci za Bosnainfo: Pozdravljamo ovakvu odluku Christiana Schmidta

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas tokom dana će nametnuti tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, a koje se tiču integriteta izbornog procesa, dok će ostale mjere koje je namjeravao proglasiti korištenjem Bonskih ovlaštenja, ostati na čekanju.

FOTO: CANVA
FOTO: CANVA

Tokom neizvjesnosti o zvaničnoj odluci Visokog predstavnika u BiH, građani su se ispred zgrade OHR-a okupljali protekla tri dana kako bi iskazali svoje stavove. Prvi koji je pozvao građane na okupljanje bio je Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava.

Komentar za portal Bosnainfo na ovu temu dali su nam upravo Dervo Sejdić i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Evo od Vas prvo čujem za ovu vijest. Drago mi je da je tako i pozdravljam ovakvu odluku Visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta. Smatram da su vrlo važne izmjene koje se tiču integriteta Izbornog zakona, a drago mi je i da će se Bonske ovlasti odložiti za poslje izbora. Najviše sam zahvalan građanima koji su izašli na ulice i iskazali svoje nezadovoljstvo. Ponosan sam više nego ikada što sam dobio podršku naroda kada sam ih pozvao na proteste ispred zgrade OHR-a. Još jednom veliko hvala svim građanima koji su izašli jer je to, siguran sam, doprinijelo ovakvoj odluci Visokog predstavnika”, kazao je Dervo Sejdić za Bosnainfo.

Jakob Finci smatra da je ovo prihvatljiva odluka za sve nas.

“Ako se samo poboljša tehnika glasanja i kontrola brojanja listića, jer mi smo do sada uvijek trošili po nekoliko mjeseci na ponovno brojanje, na utvrđivanje rezultata, ako se tu tehnika poboljša, to će biti jako dobro. Inače, svi smo se već složili, nakon razgovora političara u Briselu, da se šest mjeseci nakon održanih izbora pristupi izmjeni Izbornog zakona, a ako bude potrebno i dijela Ustava Bosne i Hercegovine, jer je to sasvim normalno da bi se implementirale sve odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Donošenje ovakve odluke je pravo koje je dato Visokom predtavniku da samostalno odlučuje. Mislim da je to nešto što smo i do sada doživljavali. Iako posljednjih godina dok je na funkciji Visokog predstavnika bio Inzko nije bilo korištenja Bonskih ovlasti, ali pošto se sada približavamo izborima, ovo je zadnji momenat da se barem ove tehničke stvari poboljšaju, kako bi svi bili sigurni da ćemo imati fer i poštene izbore i kako bi mi građani BiH svojim glasovima mogli odlučivati ko će dalje biti na vlasti“, kazao je Finci za Bosnainfo.

Prihvati notifikacije