Politika

Delegati spremni za ukidanje akciza, Borenović podsjetio da je na posljednjem glasanju to spriječio SNSD

Saša Magazinović, kao inicijator izmjene Zakona o akcizama, kazao je da je ovo pitanje građanima bitno.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Pred poslanicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici se našao Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva. Komisija za usaglašavanje teksta ovog zakona, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH usvojen u različitom tekstu, usaglasila je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca, piše N1.

Zastupnički dom je glasao u martu prošle godine da se akcize na gorivo ukine i danas se opet našao na dnevnom redu, jer je, kako je rekao Branislav Borenović (PDP) SNSD spriječio u Domu naroda usaglašavanje teksta i ukidanje akciza.

“Zdravorazumski je da ukinu akcize. Skoro će godinu dana kako to nije urađeno. Podržali smo Magazinovića i u martu prošle godine i da gorivo pojeftini. To je usvojio Predstavnički dom. Da bude otvoreni do kraja. Ne postoji niko izvan ove sale i Doma naroda da je mogao utjecati na to da mrcvarimo privredu i građane oko akciza. U martu prošle godine jedna politička partija, SNSD, je bila ptoiv toga u martu prošle godine, ali nisu imali dovoljno ruku da to zaustave. Šta znači kad neko ima četiri od pet delegata u Klubu Srba u Domu naroda i SNSD je zaustavio da po hitnoj prodecuri prođe u Domu naroda. Kada su najviše divljale cijene mogli smo to zaustaviti. Tada su namjerno ušli u vratolomije da traje što duže. Sada nakon godinu dana imamo isti prijedolog, i proće danas u Predstavničkom domu. Ali ne znam da li će glasati vaš koalicioni partner iz SNSD, ali ćemo vidjeti kako će glasati u Domu naroda. Šta se više treba desiti da prestanemo generalizovati, ovdje se to dešava u ovoj sali. Tu ćemo vidjeti ko je za to da olakša život ljudima i to će se znati u narednih nekoliko dana”, kazao je.

Iz SDA su podržali ovaj prijedlog, a Saša Magazinović (SDP) kao inicijator ove inicijative, dodao je da je “ljudima u ovoj sali svejedno kolika je cijena goriva, ali da je građanima bitno”.

Jedan od delgata iz Trebinja, Nenad Grković je rekao da su s”usjedi iz Crne Gore i hrvatske dolazili u Trebinje da kupuju osnovne životne namirnice, ali da je zbog divljanja cijena situacija sada obratna. Trebinjci odlaze u Dobrovnik kako bi kupovali namirnice”.

Većina delegata je izrazilo spremnost da se i danas Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH usvoji i da se onda proslijedi u precedutru Domu naroda.

Prihvati notifikacije