Kultura

Dani maternjeg jezika: Svaki pojedinac mora imati pravo na korištenje maternjeg jezika

Manifestacija Dani Instituta za jezik 2023 trajat će od 21. februara do 20. marta, najavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u prostorijama Instituta za jezik.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Manifestacija počinje Danom maternjeg jezika, a završava Danom poezije, piše Preporod.info.

”Ovogodišnja tema obilježavanja Dana maternjeg jezika glasi ‘Multilingvalna edukacija i potreba reforme obrazovanja’. U skladu s dva datuma koja smo uzeli za početak i kraj naše manifestacije, predvidjeli smo različite programe. Kada govorimo o temi obilježavanja Dana maternjeg jezika, imamo direktno predviđene dvije teme o jeziku i školstvu”, izjavio je direktor Instituta dr. Jasmin Hodžić, viši naučni saradnik.

Prvi sadržaj ove manifestacije bit će održan već sutra, 21. februara, a kojim će biti i obilježen Dan maternjeg jezika. Riječ je o izložbi “Bosanski jezik i školstvo 1823-2023”, koja će u 11.00 sati biti otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Izložba predstavlja 200 godina jedne značajne tradicije – 200 godina savremenog obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, od čijih početaka pratimo i prisustvo zvaničnog bosanskog jezika. Izložba će predstaviti stotinjak dokumenata arhivske građe, od čega je oko 60 posto do sada neobjavljeno. Izložba je naučnog karaktera. Cilj je da se s pozitivnog aspekta postavi narativ o zvaničnom statusu bosanskog jezika u obrazovnom sistemu”,  naveo je direktor Hodžić.

Dr. Erma Ramić-Kunić, naučni saradnik, kazala je da Institut za jezik dugi niz godina radi na međunarodnom planu, što podrazumijeva i saradnju s međunarodnim organizacijama i institucijama.

“Tako je i ove godine. U okviru manifestacije, imat ćemo gostujuća predavanja iz Praga i Zagreba. Istaknula bih i potpisivanje sporazuma o saradnji sa Slavističkim institutom pri Češkoj akademiji nauka iz Praga. Pri tome ćemo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 6. marta održati predstavljanje izdanja i rada ovog instituta. Taj sporazum podrazumijeva mogućnost razmjene odabranih stručnjaka iz određenih oblasti, zatim mogućnost razmjene publikacija, sudjelovanje na različitim zajedničkim međunarodnim projektima”, objasnila je ona.

Također, iz programa manifestacije izdvojila je i Simpozij “Kulturno-historijsko naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja”, koji će biti održan u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu 22. februara s početkom u 11.00 sati.

Naučni savjetnik Instituta dr. Alen Kalajdžija ocijenio je da je od velike važnosti i koristi za društvenu zajednicu da se prate manifestacije koje organizira Institut za jezik.

“Ovo je već osma po redu manifestacija, i kada se sagleda dosadašnja retrospektiva aktivnosti, može se sa sigurnošću kazati da obilježavanjem Dana maternjeg jezika i provođenjem brojnih sadržaja u okviru manifestacije, zaista doprinosi boljem razumijevanju kulturno-historijskog i društveno-političkog aspekta upotrebe službenih jezika i književno-jezičkih tradicija na području Bosne i Hercegovine”, smatra dr. Kalajdžija.

FOTO: ALEN KAJALDZIJABOSNAINFO
FOTO: ALEN KAJALDZIJABOSNAINFO

Najavio je da će u toku manifestacije obići Glamoč i Kotor-Varoš.

“U Glamoču i Kotor-Varoši ćemo 13. i 15. marta održati okrugli sto. Obići ćemo povratnike i manjinsku zajednicu, koja se koristi bosanskim jezikom. Posebno na području Kantona 10 nemamo u cijelosti uveden bosanski jezik. Naša je želja, tendencija, svake godine govorimo o tome, da svaki pojedinac, učenik, čovjek treba i mora imati pravo na korištenje vlastitog jezika, a ne onako kako mu drugi to propiše. Na neki način nas ova manifestacija obavezuje na to”, poručio je dr. Kalajdžija.

Prihvati notifikacije