Košarka

DAN KADA JE OTIŠAO KOŠARKAŠKI MOZART Dražen Petrović poginuo je u 29. godini, na vrhuncu igračke karijere, za upravljačem je bila...

Na današnji dan prije 31 godinu u prometnoj nesreći na autocesti pokraj njemačkoga grada Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, jugoslavenski i hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih sportaša svih vremena.

FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR
FOTO: SIBENIK-TOURISM.HR

Bio je košarkaši i ljudski uzor, sportski Mozart, no nažalost, poginuo je u 29. godini, na vrhuncu igračke karijere.

Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Wroclawu. Bilo je to 5. juna 1993. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala zrakoplovom, no Dražen je na put krenuo automobilom s djevojkom koja je bila za upravljačem. Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Rođen je 22. oktobra 1964. u Šibeniku. Još kao dječak zavolio je košarku, a njegova iznimna upornost i predanost svakodnevnim treninzima uz neprijeporan talent brzo su ga vinule među najbolje u svim dobnim skupinama.

U šesnaestoj godini postao je prvotimac Šibenke. Svojim je ubačajima doveo rodni grad do naslova prvaka Jugoslavije 1983.

Cibona i Real Madrid bili su nedostižni svim europskim klubovima u godinama kada je Dražen igrao za njihove boje. Postigavši sve u Europi, otišao je u najjaču svjetsku ligu – američki NBA.

Pročitajte još

Iako je prve sezone zbog politike Portlanda više sjedio nego igrao, svoj je fenomenalan talent pokazao dvije godine poslije u New Jersey Netsima.

Ne samo da je 1992. bio najbolji šuter ekipe (pogotovo trica), nego i najbolji Europljanin koji je dotad igrao u NBA ligi.

Još jedan trofej bio je i onaj najboljeg beka pucača te sezone. Te je godine Dražen hrvatsku reprezentaciju odveo do najsjajnijeg uspjeha, srebra na Olimpijskim igrama u Barceloni, i to u finalnom srazu s jedinim pravim Dream Teamom za koji su igrali najbolji predstavnici NBA lige te ujedno neki od najboljih košarkaša u povijesti – Michael JordanLarry BirdMagic JohnsonScottie Pippen i drugi.

Kao igrač dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar 1992., a posthumno je, ovaj put za životno djelo, dobio istu nagradu 2002. godine.

Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine.