Ostalo

Dan kada je Hamilton za dlaku izbjegao smrt

Zvijezda Formule 1 Lewis Hamilton poznat je po svojoj spremnosti da rizikuje.

FOTO: EPA-EFE/TOM WHITE
FOTO: EPA-EFE/TOM WHITE

Ovo je zamalo postalo njegova propast dok je surfao.

Sedmostruki svjetski prvak je ozloglašen na trkačkoj stazi i ući će u historiju sporta kao jedan od najboljih vozača Formule 1. U slobodno vrijeme također traži rizik i gura se do krajnjih granica.

Ovo je također slučaj kada surfate s Kelly Slater. Slater je jedna od najboljih surfera na svijetu. Prije dvije godine na Havajima su dvije sportske zvijezde surfale i zamalo se dogodila tragedija.

“Bila je to ogromna ‘cijev’, Kelly je bila ispred mene. Samo sam morao paziti da me ne uhvati. Zato sam zaronio, držao se za greben i molio se. Osjetio sam kako je val sletio iza mene kao da je eksplodirala bomba. Daska mi se slomila i raspala napola. Mislio sam da sam blizu kraja.”

Britanac nije potpuno ozbiljno shvatio Slaterova upozorenja i ipak je otišao u vodu. „Bilo je talasa visokih skoro osam metara“, kaže vozač Mercedesa. „Oduvek sam rizikovao. Ako mi neko kaže: ‘Ne možeš se popeti na ovo drvo’, ja ću se popeti na njega, iako ću gotovo sigurno pasti’.”

Sada 103-struki pobjednik Grand Prixa može bolje procijeniti rizik. “Uvijek sam bio dobar u poznavanju svoje granice. I moja granica je viša od većine ljudi”, dodao je.

Za Hamiltona i cijelu Formulu 1 stvari se nastavljaju nakon prve pobjede Carlosa Sainza u Ferrariju 24. septembra na VN Japana ne-Red Bull automobila. Tamo je favorit ponovo Max Verstappen, ali konkurencija je nanjušila fitilj.

Prihvati notifikacije