Sport

Da su badže, sve bi bilo u redu: Brat izbacio brata iz reprezentacije uoči Evropskog prvenstva

Marsel Ponitka, jedan od istaknutijih poljskih košarkaša, neće nastupiti na predstojećem Eurobasketu jer njegov brat Mateuš, koji je reprezentativac, ne želi da igra sa njim za nacionalni tim ove zemlje.

FOTO: TWITTER
FOTO: TWITTER

Centar ovog sukoba ogleda se u Ponitkinom nastupanju za Zenit iz Sankt Peterburga, što je naišlo na veliku osudu tamošnje javnosti zbog sukoba u Ukrajini.

– Dobio sam informaciju da selektor nije imao problema sa mnom, ali Mateuš nije želeo da me prihvati u timu – rekao je Marsel koji nije igrao u nedavnom FIBA prozoru i neće igrati na Eurobasketu.

– Ne osjećam se krivim zbog cijele ove situacije i ne razumijem zašto me Mateuš po svaku cijenu diskredituje i stoji na putu mojoj karijeri. Nemam šta da krijem. Ako se Mateuš osjeća ugroženo, bolje je da lijepo sednemo za isti sto i raspravimo sve kao dva muškarca, a ne da se igramo igara – dodao je mlađi Ponitka.

Uprkos ovoj situaciji, Marsel i dalje želi da igra sa bratom.

– Da, naravno. Uvijek sam otvoreno pričao o tome, i trener i Savez to odlično znaju. Strpljivo čekam obećani sastanak, koji kapetan tako često izbjegava. Volio bih da se Mateuš ponaša kao profesionalac i po ovom pitanju i da razjasni situaciju, na dobrobit cijele zajednice, i da jednom zauvijek prekinu špekulacije.

Protiv njegovog nastupa je i glavna zvijezda Poljske i NBA igrač, Marćin Gortat, koji ga je također osudio zbog toga što i dalje igra u Rusiji.

Prihvati notifikacije