Sarajevo

Cvijet Srebrenice od sutra na još jednom mjestu u Sarajevu

Cvijet Srebrenice, simbol genocida u Srebrenici, impozantnih dimenzija, od sutra, uoči samog obilježavanja 27. godišnjice, će na još jednom mjestu u Sarajevu svjedočiti i sjećati na sve žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine.

FOTO: KJKP PARK SARAJEVO/ FACEBOOK
FOTO: KJKP PARK SARAJEVO/ FACEBOOK

Na Otoci, konkretnije u blizini Istiklal džamije i Olimpijskog bazena ekipe preduzeća Park tokom cijelog dana od prirodnih materijala izrađuju cvijet “Sjećanja” na genocid počinjen prije 27 punih godina.

Projekat izrade Cvijeta Srebrenice na 27. godišnjicu pokrenuo je i organizirao Grad Sarajevo, izvođač svih radova je preduzeće Park, a projekat je podržala i Općina Novi Grad ustupanjem parcele. Jutros je počela priprema terena, nivelacija zemljišta i prihrana, a već su zasađene i prve sadnice šimšira. Cvijet Srebrenice gradi se od kamen i ukrasnog grmlja i trajno će u ovom dijelu Sarajeva svjedočiti nevino ubijenim žrtvama u Srebrenici u julu 1995. godine. Cvijet Srebrenice na Otoci, u Novom Gradu sastoji se u središnjem dijelu od zelenila, kao i ruba Cvijeta izrađenog od 250 sadnica šimšira, a bijelih 11 latica koje simboliziraju dan u jula kada je genocid počeo u bijeloj boji čija je simbolika nevinost stradalih žrtava izgrađen će biti od kamena.

Ekipe Parka, prema angažmanu Grada Sarajeva danas su uradile veći dio posla, a sutra će izrada Cvijeta biti u potpunosti završena. U okviru pripremnih radova povodom obilježavanja godišnjice Grad Sarajevo pokrenuo je i aktivnosti na hortikuturnom uređenju i čišćenju Trga žrtava genocida u Srebrenici u Novom Sarajevu, kod Željezničke stanice. Već su uređene zelene površine, staze i platoi, te površine uz fontanu. Postojeće sadnice ukrasnog grmlja su orezane, a u petak će u postojeće žardinjere na Trgu biti zasađeno cvijeće i trajnice uz prethodnu pripremu i obnovu zemljišta, navode u obrazloženju iz KJKP Park Sarajevo.

FOTO:
FOTO:
FOTO:
FOTO:
Prihvati notifikacije