Život

Covid ima novi simptom, pacijenti nisu ni svjesni da je to od virusa 

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Koronavirus se sve više širi. 

Simptomi se mijenjaju kroz sojeve, ali im se sada pridružuje još jedan novi koji do sada nije bio karakterističan za ovu bolest. 

Sedmi talas koronavirusa, isto kao što je bio slučaj i sa prvim, ponovo napada najstarije među nama, pa su, smatraju ljekari, neophodne strožije mjere i veća epidemiološka kontrola. 

Situacija je takva da kod većine zaraženih Covidom-19 uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na Covid. Mladi se zaražavaju isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripe i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, grlobolja koja traje dan ili dva. Stručnjaci podsjećaju da je važno da se testiramo, zbog sebe, a i zbog drugih. 

“Jedan od simptoma je bol u kičmi, skoro svaki drugi, treći pacijent od 40 godina, pa nadalje, nema nikakve tegobe, i prvi put se susrećemo sa ovim simptomima”, rekao je dr Aleksandar Srtojanović direktor Doma zdravlja “Palilula” i dodao: 

“Ovaj soj je specifičan. Imate bol u kičmi, nemate temperaturu i vi dođete kao da ste nešto radili i uradite test i pozitivni ste. Takođe, imamo i zaražene bebe od mjesec, mjesec i po dana. Imate adolescente, oni to na nogama prebole. Budu blaži simptomi. Ali, odrasli su ugroženiji”, naveo je dr Stojanović za domaće medije. 

Prihvati notifikacije