Politika

Čović sabrao ambasadore da im propovijeda o konstitutivnosti i legitimnosti

U uredu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića danas se odvijala prava "diplomatska ofanziva" pa je tako održao sastanke s ambasadorima SAD-a (Michael Murphy), Njemačke (Margret Uebber) i UK (Julian Reilly) u BiH.

FOTO: KOLAŽ/DRAGAN ČOVIĆ/TWITTER
FOTO: KOLAŽ/DRAGAN ČOVIĆ/TWITTER

Kako je navedeno u zvaničnim saopćenjima, teme su bile brojne, počevši od bilateralne saradnje BiH sa gore navedenim državama pa sve do neizostavne priče o reformama, izborima i izmjenama Izbornog zakona.

Čović je tokom navedenih sastanaka fokus stavio na “važnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje”, što je zapravo prijedlog stranaka s hrvatskim predznakom kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona.

Tako je poručio da je reforma Izbornog zakona BiH nužna politika i pravna pretpostavka nastavka evropskog puta i stjecanja kandidatskog statusa.

Čović je, kako se navodi, upoznao američkog ambasadora Murphyja s naporima koji se, kako tvrdi, s hrvatske strane ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, te je posebno istakao konstruktivnu ulogu u dosadašnjem pregovaračkom procesu o izmjenama Izbornog zakona.

– Pravične izmjene Izbornog zakona i Ustava kojima ćemo zaštititi temelje ove države, u čijem su nam uspostavljanju pomogli upravo američki partneri, ali i otkloniti diskriminaciju i nejednakost pozitivno će utjecati na demokratiju, pluralizam i potrebne reforme u društvu – naglasio je tom prilikom Čović.

Čović je ambasadoru UK Julianu Reillyju rekao da je preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku nakon održavanja oktobarskih Općih izbora.

Njemačkoj ambasadorici Margret Uebber, koja je na odlasku, poželio je sreću u daljem radu i zahvalio na dosadašnjoj saradnji naglašavajući da se nada da će ona i dalje biti nastavljena.

Prihvati notifikacije