BiH

Čolo: Odluka visokog predstavnika dobra, ide u pravcu transparentnosti izbornog procesa

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo (SDA) izjavila je Feni da je odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH dobra, da ide u pravcu transparentnosti izbornog procesa, povećanja discipline biračkih odbora prilikom prebrojavanja glasova, zabrane zloupotreba javnih sredstava u izbornoj kampanji, zabrane govora mržnje u izbornoj kampanji...

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Po meni je ovo dobra odluka. Visoki predstavnik se konsultovao sa Centralnom izbornom komisijom BiH. On je nametnuo one izmjene izbornog zakona koje je moguće provesti za ove izbore – navela je ona.

Po njenim riječima, ostaje slobodnog prostora do narednih lokalnih izbora da se još više u unaprijedi fer i transparentan izborni proces.

– Što se tiče političkih odluka, on je odustao od toga. Htio je prvenstveno da deblokira uspostavu vlasti na nivou Federacije, izbor sudija Ustavnog suda, ali htio je da promijeni odredbe Ustava  Federacije za koje smo mu rekli, ja u ime svoje političke partije, da imamo zamjerke, da smatramo da se time uvodi nova diskriminacija i da je on u razgovoru sa ostalim političkim subjektima ipak odlučio da to ne radi – kazala je Čolo.

Dodala je da je odluka koju je visoki predstavnik donio na tragu onoga što je ranije bilo predmet razgovora predstavnika političkih stranaka i međunarodnih dužnosnika vezano za integritet izbornog procesa.

– Samo je ovo dosta manje. Ono je bio sveobuhvatniji paket u skladu sa preporukama OSCE ODIHR-a. Ovo je nešto manje, ono što je moguće primijeniti na ovim izborim u oktobru 2022. godine – kazala je Čolo.

Prihvati notifikacije