Sport

Collina objasnio razloge za duge nadoknade na SP

VAR, radovanje, povrede i izmjene utiču na odluke

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Na Svjetskom prvenstvu u Katru već su oboreni neki rekordi o kojima se ranije nije previše razmišljalo, a postavlja se pitanje koliko imaju smisla. Naime, u četiri odigrane utakmice prvog i drugog dana, dakle u osam poluvremena, sudije su produžili igru za čak 64 minute. Prva utakmica trećeg dana produžena je osam minuta, a nadoknada vremena se igrala 16 jer je trebalo da se nadoknadi prekid iz nadoknade.

Previše, složiće se mnogi, naročito u slučaju kada nema nekog posebnog razloga za ogromne nadoknade ili kada je rezultat daleko od neizvjesnog. Primjera radi, na meču Engleska i Iran drugo poluvrijeme je produženo čak 10 minuta, mada je u 90. minutu rezultat bio uvjerljivih 6:1 za Engleze. Postigli su Iranci u nadoknadi vremena gol, Mehdi Taremi je zatresao mrežu drugu put na utakmici i vjerovatno je bio srećan zbog toga, ali ništa se rezultatski nije promijenilo.

Zašto se sudije odlučuju na duge nadoknade objasnio je njihov šef, Italijan Pierluigi Collina, predsjednik sudijske komisije FIFA.

“U Rusiji se već krenulo sa preciznijim mjerenjem nadoknade, a rekli smo svima da ne budu iznenađeni kada vide četvrtog sudiju sa velikom brojkom za nadoknadu. Bilo to šest, sedam ili osam minuta. Ako želite više vremena u igri, potrebno je više nadoknade. Ako smo vidjeli tri gola, a slavlje traje minutu i po, već smo s tim izgubili pet minuta. Želimo da budemo precizni, a još ako se uključi VAR soba gubimo vrijeme za igru koju moramo da nadoknadimo“, rekao je Kolina.

Koliko god sumnjali u smisao nepotrebno dugih nadoknada čini se da FIFA odnosno arbitri neće promijeniti svoj stav. Stoga svi moramo da se priviknemo na to da će utakmice trajati 100 i više minuta, koliko god bude potrebno.

Prihvati notifikacije