BiH

CIK BiH: Imenovano rukovodstvo Glavnog centra za brojanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je na 36. sjednici imenovala direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

FOTO: CIK BIH
FOTO: CIK BIH

Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović, saopćeno je iz CIK BiH.

Primljena je k znanju i informacija o obradi prijava za glasanje izvan BiH. Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju i do sada uslove za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila Izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Naime šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu s Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uslova za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

Centralna izborna komisija BiH je izrazila zahvalnost Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu na donošenju Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. U vezi sa navedenom odlukom usvojeni su i zaključci prema kojim se zadužuju službe u Sekretarijatu CIK-a BiH da provedu određene aktivnosti do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović naglašava da je Schmidt obavio konsultacije s Centralnom izbornom komisijom BiH, što je izuzetno bitno, jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provodiva. A ova rješenja su itekako provodiva i ova Centralna izborna komisija BiH ima kapacitet da ih provede – istakao je Arnautović.

Prihvati notifikacije