Region

Češki turisti zgroženi cijenama u Hrvatskoj: Potrošili smo 4500 kuna više nego lani, pa znate li šta smo za to mogli dobiti negdje drugo...

Češki Blesk piše kako tako nešto više ne postoji nakon što su cijene u "raju za češke turiste" toliko porasle da brojne porodice u domovinu javljaju kako u Hrvatsku od sljedeće godine više nemaju namjeru dolaziti.

FOTO: ILUSTRACIJA/DUBROVNIK
FOTO: ILUSTRACIJA/DUBROVNIK

Prema onome što su ispričali za Blesk, u julu je u Hrvatsku došlo 346 hiljada turista iz Češke, a mnogi među njima računaju kako ih je odmor došao oko 4500 kuna (oko 1100 KM) više nego lani. Poskupilo je sve pivo, jelo i smještaj.

“Računamo kako smo platili barem 15 posto više nego prošle godine. Kafa i jelo u objektima u kojem smo lani dolazili skuplji su između 10 i 15 posto”, ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Kateřina je potvrdila kako je s porodicom za odmor ove godine izdvojila oko 4500 kuna više nego prošlo ljeto.

Odsjeli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smještaja još pribroje skupi benzin, ljetovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cijenu, procjenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu, prenosi Jutarnji.hr.

Da je sve poskupilo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cijene smještaja u nekim hotelima porasle za 100 posto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodani.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

“Hrvatska se bori s overbookingom i pretrpanim hotelima uprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cijenama. Smještaj u apartmanu sada već doseže 2500 hiljade kuna (630 KM) po osobi, a u hotelu preko 7000 za sedam dana, što dosad nije bio slučaj”, kazala je direktorica udruge Kateřina Chaloupková koja Česima željnima uštede savjetuje da u Hrvatsku idu izvan glavne sezone.

S obzirom na to da je u dosadašnjem djelu godine iz Češke u Hrvatsku stiglo 346 hiljada turista, što je 15 posto više nego lani, očito je da Česi i dalje vole Jadran, i to ponajviše Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru.

Prihvati notifikacije