Kolumne

Budžetski amandmani: Konstrukcija "mosta" nije mogla izdržati

Amandman je dopuna zakona pri čemu se ne dira u predloženi zakonski akt. Budžet Federacije BiH je na Predstavničkom domu usvojen sa 50 amandmana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ono što je karakteristično je da nisu mijenjane ekonomske politike koje su, u obrazloženjima, sastavni dio najvažnijeg dokumenta koji donosi zakonodavno tijelo. U svemu ovoga ima dobrog i lošeg. Generalno je loše što se nije “udarilo” u temelj nečega što se mora srušiti.

Mnogi se sjećamo partizanskog filma ” Most” legendarnog reditelja Hajrudina Krvavca. Priča je da se most mora srušiti kako bi se zaustavila njemačka ofanziva. Glavni lik je partizanski miner koji je projektovao svoje remek djelo graditeljstva. U stvari naši današnji ” mostovi” su više tajkunski nego narodni. Miniranje Budžeta u simbolici mosta je se desilo prije nepunih četiri mjeseca.

Konačno je jasno da će isti biti srušen ovih dana u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. U suštinskom značenju je to rušenje loše politike koju je vodio prvi od ministara u Vladi Federacije BiH. On je taj po zakonu koji je ” glavni arhitekta”. Njegova konstrukcija “mosta” nije mogla izdržati. Ona bi se u narednih četiri godine tehničkog mandata sama urušila. Potvrda toga će biti presuda za 10,5 miliona javnih novaca. Glavni arhitekta gubitka ovog novca su oni koji su ga proglasili ili mu dali “certifikat” da bude prvi ili projektant. To nema veze sa presudom za bačenih 10,5 miliona KM javnog novca. Ovdje je sistem kriv.

S toga 50 amandmana je spas ili potpora da se konstrukcija “mosta” tj. Budžeta ne sruši. To je znak državnim revizorima i sudsko- tužilačkim organima da uđu u reviziziju pogrešnog projekta koji je upropastio stotine miliona KM javnog novca. To bi trebalo da bude povod da se kadrovski ” pometu” oni koji su dozvolili da se 3 milijarde KM javnog novca evidentira kao potraživanje ili “piši propalo”.

To znači da se vidi gdje je najmanje 500 miliona KM javnog novca penzionera koji je “razbacan” na sumnjive konsolidacije , stabilizacije i potpore. Uloga 50 amandmana je simbolika nečega što bi trebalo voditi ka rješenju. Rješenje je programirani budžet sa novim javnim politikama. Bez toga mogli bi reći da smo ” džabe krečili”. Sve u svemu glavni ” moler” je morao pasti jer je “umjesto da je pravo krečio sve je išarao”. Zato Budžet F BiH nije rekordan i sistemski.

Budžet Federacije BiH je “pošprajcan” amandmanima da se ne sruši. Trebaju nam novi arhitekti koji će promijeniti nove javne politike. Za početak je i ovo dovoljno. U narednih 100 dana će mo znati na koju se stranu ” bukva nagela”. Nadati se dobru. Budžet je najvažniji pravni, finansijski i upravni akt. Važnijeg nema osim Ustava koji je temelj. Nadati se da ćemo i temelj popraviti kroz novi izborni zakon koji će obezbijediti poštene izbore. Sve počinje od izbora. Drugačije ne može. To je demokratija. Za pametnog dovoljno. Za budalu i lopova nikada dosta. Treba nam poštena država.

Prihvati notifikacije