Politika

Brnabić: Srbija smatra da je Tajvan dio Kine

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da Srbija podržava politiku jedne Kine te da Tajvan smatra dijelom Kine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RINGIER

“Taj stav se neće mijenjati”, rekla je Brnabić na sastanku s kineskom ambasadoricom u Srbiji Chen Bo. Kineska ambasadorica zahvalila je zbog dosljednog stava Srbije i podrške Kini po tom pitanju, priopćeno je iz kabineta premijerke.

Bo je dodala da Srbija i dalje može računati na kontinuiranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i na razvoj te unaprjeđenje strategije u zelenom sektoru, sektoru energetike, biotehnologije i razvoja novih tehnologija, prenosi N1.

Na sastanku se govorilo i o nastavku razvoja ekonomskih i političkih odnosa.

Brnabić je rekla da je robna razmjena između Srbije i Kine 2021. iznosila 5.3 miliona američkih dolara, uz rast izvoza Srbije za 157.7 posto. Navedeno je da je za pet mjeseci ove godine razmjena bila 2.62 milijarde dolara, što je gotovo za 40 posto više u odnosu na lani. Rast je zabilježen i u izvozu.

Premijerka Srbije rekla je da je Kina u 2021. bila na drugoj poziciji najvećih vanjskotrgovinskih partnera Srbije. “Od pet najvećih srpskih izvoznika u prošloj godini, tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora koje su ostvarile ukupan izvoz od 1.9 milijardi eura”, kazala je, prenosi N1.

Brnabić je navela da je zadovoljna zbog obnavljanja direktne avionske linije Beograd – Peking, ali i planiranih redovnih linija Air Srbije krajem novembra.

Brnabić i kineska ambasadorica imale su sastanak u isto vrijeme kada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi bila u posjetu Tajvanu.

Prihvati notifikacije