IT

Britanski borbeni avion šeste generacije će moći da "čita misli" svojim pilotima 

Borbeni avionTempest, dio Future Combar Air System-a (FCAS) koji gradi Velika Britanija, biće opremljen tehnologijom koja čita misli pilota, prenosi Smartlife. 

FOTO: ROYAL AIR FORCE/SCREENSHOT
FOTO: ROYAL AIR FORCE/SCREENSHOT

Prošle godine, britansko Ministarstvo odbrane dodijelilo je 250 miliona funti konzorcijumu kompanija, koji uključuje BAE Systems i Rolls Royce iz Velike Britanije, Leonardo iz Italije i MBDA iz Evrope, za razvoj šeste generacije borbenog aviona Tempest. 

Namijenjen da zamjeni borbene avione koji su trenutno u upotrebi do 2040-ih, program je fokusiran na tehnološki napredak koji će vjerovatno biti izazov u ne tako dalekoj budućnosti. Konzorcijum ima za cilj da koristi vještačku inteligenciju kako bi premostio jaz između pilota i aviona, a jedan od načina da to uradi je čitanje njegovih misli. 

Sistem vještačke inteligencije je dizajniran da pomogne kada je pilot preopterećen. Međutim, umjesto da pilot mora da traži pomoć, sistem će moći da prepozna znakove kada pilot nema kontrolu nad letjelicom. 

Da bi to učinili, senzori pilotske kacige će pratiti signale mozga i druge medicinske podatke tokom leta. Sa svakim uzastopnim letom, vještačka inteligencija će prikupljati psihometrijske i biometrijske podatke, čuvati ih u bazi podataka i mapirati jedinstvene karakteristike pilota. 

U scenariju gdje pilot izgubi svijest, vještačka inteligencija će znati da avion više nije pod kontrolom pilota i preuzeće upravljanje. Osim toga, očekuje se da sistem preuzme kontrolu nad raketom kada je pilot ispali i osigura da ona dostigne svoj predviđeni cilj. 

Prihvati notifikacije