Fudbal

Sud u Barceloni pustio Danija Alvesa, mora platiti kaucija od 1,08 miliona dolara

Sud u Barceloni, koji je fudbalera Danija Alvesa osudio na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada, objavio je u srijedu da on može biti pušten uz kauciju od 1,08 miliona dolara.

osuđen dani alves
FOTO: EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Dani Alves (40) osuđen je ranije na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog seksualnog napada u Barceloni 30. decembra 2022. godine.

Alves može da napusti zatvor u Barceloni, gdje je bio u pritvoru 14 mjeseci, ako plati kauciju od milion eura (1,08 miliona dolara) i preda svoje španske i brazilske pasoše vlastima.

Odluka je donesena nakon što je bivši igrač Barcelone u utorak obećao sudu da neće pobjeći ako mu bude odobreno privremeno puštanje na slobodu. Sud je ranije utvrdio da u njegovom slučaju postoji rizik od bijega.

Dok je Alves prošlog mjeseca proglašen krivim za silovanje mlade žene u noćnom klubu u Barceloni, on se žalio na presudu Visokog suda pravde Katalonije.

Prema španskom zakonu, zatvorenik ne može ostati u pritvoru više od polovine kazne. Međutim, pošto je odslužio samo 14 mjeseci, mogao bi legalno ostati u pritvoru još 13 mjeseci.

Odlukom suda, Alvesu je također zabranjeno da kontaktira sa žrtvom i mora se svake sedmice javljati vlastima.