Život

Bračni par iz Sarajeva kupio kravu siromašnoj porodici iz Tanzanije: Prijateljstvo ne poznaje granice

Mladi bračni par iz Sarajeva svoje bračno putovanje je proveo na Zanzibaru, autonomnoj pokrajini Tanzanije.

FOTO:
FOTO:

Sarajlije, koje ne žele svoj identitet otkrivati, ali su imena poznata redakciji portala “Bosnainfo”, odlučili su usrećiti jednu porodicu iz Tanzanije kupivši im nešto što im je najpotrebnije, a to je krava.

Kako su se Bosanci upoznali sa Tanzanijcima?

Mladi bračni par je odlučio svoje bračno putovanje provesti na Zanzibaru. Tako odlaze na tu egzotičnu destinaciju, ni ne slutivši da će tamo upoznati prijatelja do kraja života. Na plažama otoka Zanzibar svakodnevno obitavaju pripadnici plemena Maasai, koji dolaze sa kopna, tačnije iz Tanzanije, kako bi preko ljeta zaradili neki novac za preživljavanje. Tako jednog dana Sarajlije stupaju u kontakt s Rafikijem, jednim od pripadnika plemena Maasai.

Borba s lavom

FOTO: Bosnainfo

Tokom razgovora Rafiki im opisuje svoj način života. Neobično je to što Rafiki na licu ima veliki ožiljak, te ga znatiželjne Sarajlije pitaju kako je zadobio tu povredu. Rafiki opisuje da ju je zadobio tokom jedne borbe sa lavom u kojoj je branio stoku zajedno sa ostalim pripadnicima plemena iz njegovog sela. Kada lav napadne nečiju živinu, cijelo selo se skupi kako bi odbranilo jadnu životinju. Rafiki tako opisuje tu borbu, ali u cijelom razgovoru najviše priča o svojoj porodici, ženi i troje djece, koje je ostavio u Tanzaniji dok on pokušava zaraditi neki novac na Zanzibaru. Mnogo mu nedostaju, te on živi za trenutak kada će ponovo zagrliti djecu i poljubiti svoju ženu.

Životna želja

FOTO: Bosnainfo

Potpuno iskren, pošten i pun ljubavi, ovaj Massai govori Sarajlijama da je njegova najveća želja da ima kravu, ali da on za nju nikada neće moći zaraditi, da je to za njega mnogo novca. Govoreći tako o svom siromaštvu, on predlaže svojim prijatljima iz Bosne da dođu u njegovo selo i da budu njegovi gosti. Kako kažu, predložio im je da spavaju u njegovoj kući, da žive njegovim životom nekoliko dana, ali jedini problem je taj što ih on ne može hraniti, jer kako kaže, jedva prehrani sebe i svoju porodicu. Sarajlije mu obećavaju da će doći i da će mu tom prilikom kupiti kravu. Kažu da u tom trenutku njegovoj sreći nije bilo kraja.

Ispunjenje sna

FOTO: Bosnainfo

Po povratku u Sarajevo, bračni par je shvatio da trebaju Rafikiju što prije pomoći i tako njemu i njegovoj porodici olakšati život. Odmah sutradan su otišli u banku i poslali novac na Zanzibar. Rafiki je uz pomoć svojih tamošnjih prijatelja nekako uspio podići taj novac i istog dana se zaputiti nazad u selo svojoj porodici koja mu je mnogo nedostajala. Kupio je kravu, a ne prođe ni jedan dan da se svojim prijateljima iz Sarajeva ne zahvali na ogromnoj pomoći. Sarajlije namjeravaju uskoro posjetiti Rafikija i njegovu porodicu u njegovom selu, a tom prilikom, kažu da će mu kupiti još jednu kravu ili nešto što mu u tom trenutku bude najpotrebnije. Ovo je dokaz da pravo prijateljstvo ne poznaje granice i da iskreni i dobri ljudi uvijek pronalaze put jedni do drugih.

Prihvati notifikacije