Sport

Bosnainfo saznaje: Najveće pojačanje FK Sarajevo, Adalberto Penaranda, primat će 50.000 KM mjesečno!

Adalberto Penaranda, reprezentativac Venecuele novi je igrač FK Sarajevo!

FOTO: TWITTER / PENARANDA
FOTO: TWITTER / PENARANDA

Njegovo dovođenje u skladu je s najavama čelništva kluba od prije nekoliko godina da će od Sarajeva napraviti bh. Dinamo. Dosad se to nije desilo, osim što predsjednik kluba Ismir Mirvić zaista ne žali novaca.

Ono što se međutim postavlja kao pitanje je koliko su njegova izdvajanja zasnovana na realnim principima.

Naime, kako saznaje Bosnainfo igrač koji je prije sedam godina ostvario transfer od 10,6 miliona eura (20,7 miliona KM) iz Udinesea u Watford, mjesečno će Mirvića koštati 50.000 KM. S plaćenim porezom, to je otprilike milion KM samo za jednog igrača.

U svakom slučaju, pohvalno je da je neko spreman izdvojiti za naše uslove nezamisliv novac (u Poljskoj ili Bugarskoj, recimo, plaće od 25.000 eura nisu nikakav bauk, da ne govorimo od ostalim ligama), no pravo je pitanje kojeg takmičenja grupnu fazu klub treba igrati da bi mu se isplatila ovolika ulaganja…

Za pet godina odigrao 55 utakmica

Penaranda ima 26 godina, igra na poziciji lijevog krila, a u dosadašnjoj karijeri je skupio 40 nastupa u La Ligi i 6 u Seriji A.

Igrao je za Udinese, Las Palmas, Granadu, Boavistu, Eupen, Watford, CSKA Sofiju, i Deportivo La Guaira iz rodne Venecuele.

Ima i 21 nastup u dresu reprezentacije Venecuele.

Kada se pogleda, na prvu njegova karijera izgleda impresivno, no kada se malo zagrebe ispod površine, njegova karijera i nije bila blistava toliko. Osim što je bespogovorno tretiran kao veliki potencijal, Panaranda je od 2017. do danas odigrao tek 55 utakmica. Za šest godina promijenio šest klubova i u svih šest, za sve to vrijeme zabio je dva gola.