Politika

Borjana Krišto: "Postoje obaveze institucija koje knjiže da postupaju u skladu sa zakonom"

"Mogu samo reći da postoje obaveze institucija koje knjiže da postupaju u skladu sa zakonom", kazala je Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odgovarajući na pitanje o tome da se u Doboju i Višegradu državna imovina prepisuje na entitet RS.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Krišto je dodala tek da su “ustavni sudovi korektivni faktor zakonodavne i izvrše vlasti i njihova je zadaća da se očituju o određenim neustavnostima, odnosno nezakonitostima“.

Odgovarajući na pitanje da li i kada će biti donesen državni zakon o državnoj imovini, prenose agencije, Krišto je tek podsjetila da nije bilo političke volje i zakon nije donesen, te da su u nekoliko navrata bile formirane interresorne radne grupe koje nisu uspjele postići dogovor.

Vlada RS-a Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, a zapravo riječ je o vojnom objektu koji je upisan kao državna imovina. Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) kažu da će međunarodna zajednica s dužnom pažnjom pratiti ovaj i slične slučajeve, te da je usvajanje državnog zakona o imovini jedini način da se osigura pravna sigurnost.

Prihvati notifikacije