Magazin

Bobi oborio Guinnessov svijetski rekord za najstarijeg psa ikada

30-godišnji portugalski pas proglašen je najstarijim na svijetu u Guinnessovoj knjizi rekorda, čime je oborio rekord koji je postojao čitav vijek.

FOTO: GUINNESS WORLD RECORDS
FOTO: GUINNESS WORLD RECORDS

Bobi pripada pasmini Rafeiro do Alentejo, koja u prosjeku živi između 12 i 14 godina, no bobi je 1. februara imao 30 godina i 226 dana. Prethodni rekorder je bio pas Bluey, koji je uginuo u Australiji 1939. godine, a imao je 29 godina i pet mjeseci.

Njegovu starost potvrdila je baza podataka o kućnim ljubimcima portugalske vlade, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara, prema Guinnessovoj knjizi rekorda.

Proživio je cijeli život sa porodicom Costa u selu Conqueiros, blizu zapadne obale Portugala, nakon što se rodio sa troje braće i sestara u pomoćnoj zgradi.

Osim straha 2018. godine kada je hospitaliziran nakon što se iznenada srušio zbog poteškoća s disanjem, Leonel Costa kaže da je Bobi uživao u relativno mirnom životu i vjeruje da je tajna njegove dugovječnosti “mirno okruženje“ u kojem živi.

FOTO: GUINNESS WORLD RECORDS
FOTO: GUINNESS WORLD RECORDS

Bobijeva kruna za najstarijeg psa ikad dolazi samo dvije sedmice nakon što je Guinnessova knjiga rekorda proglasila drugog psa, čivavu Spikea, kao najstarijeg živućeg psa – sa 23 godine.

Guinness je od tada ažurirao svoje rekorde i najavio Bobija kao najstarijeg psa koji živi i najstarijeg psa ikada.

Prethodni najstariji pas ikada bio je Bluey iz Australije, koji je umro 1939. u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Prihvati notifikacije