Život

Bivši suprug mora platiti ženi skoro 400.000 KM za 25 godina kućnih poslova

Španski sud naložio je muškarcu da plati svojoj bivšoj supruzi Ivani Moral 204.000 eura kao kompenzaciju za 25 godina neplaćenih kućnih poslova.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Sutkinja Laura Ruiz Alaminos izračunala je iznos na temelju minimalne mjesečne profesionalne plate za četvrt vijeka koliko je par bio u braku. Prema odluci objavljenoj u utorak, muškarac takođe mora plaćati Ivani Moral penziju od 500 eura mjesečno, kao i 400 i 600 eura svojim dvjema kćerkama, koje sada imaju 20 i 14 godina.

“Moje kćerke i ja ostale smo bez svega nakon svih ovih godina ulaganja svog vremena, energije i ljubavi u porodici”, kazala je Moral govoreći o tome kako nakon rastave braka nije dobila nikakva finansijska sredstva, piše Inews. “Bila sam podrška suprugu u poslu i u porodici. Nikad nisam imala pristup finansijskim poslovima, sve je bilo na njegovo ime”, dodala je. Par se vjenčao 1995., ali je Moral zatražila razvod 2020. godine.

Na sudu je opisano kako je tokom braka muškarac izgradio uspješan posao s teretanama koji mu je omogućio kupovinu Porsche Cayennea, Range Rovera, BMW motocikala i farme maslinovog ulja od 70 hektara, koja je procijenjena na 4 miliona eura. Kada je njihova starija kćerka napunila 16 godina, odbio joj je platiti nastavak školovanja pa je ona počela raditi.

Kada su se vjenčali, sada bivši suprug zamolio je Ivanu Moral da potpiše sporazum o razdvajanju dobara. Prema tome, on bi u razvodu zadržao cijelo svoje bogatstvo, dok bi se zajednička imovina podijelila. Moral, čiji bivši suprug nije imenovan u sudskoj presudi, rekla je da se nada da će njen slučaj inspirirati druge žene. Nakon što je zatražila razvod, isprva je dobila pola njihove kuće, ali ništa više.

“Razlog zbog kojeg sam odlučila razgovarati s medijima je što sam željela da žene znaju da možemo potraživati ​​kućne poslove kada postoji sporazum o razdvajanju dobara”, rekla je.

Marta Fuentes, njena advokatica, kazala je: “Kako bi on mogao nastaviti svoju karijeru, ona je ostala kod kuće čuvati djecu, a oni nikada nisu pozvali nekoga da joj pomogne. Bila je njegova sjena, radila je iza njega kako bi se on mogao profesionalno uzdići i postati neko”, prenosi Večernji list.

Prihvati notifikacije