Fudbal

Bivša zvijezda Evertona i kineske reprezentacije osuđena na doživotni zatvor

Bivša zvijezda Evertona Li Tie osuđen je na doživotni zatvor nakon priznanja da je davao mito i namještao fudbalske utakmice.

FOTO: MARCUSCHHAN/X/SCREENSHOOT
FOTO: MARCUSCHHAN/X/SCREENSHOOT

Kinez koji je među prvima iz svoje zemlje stigao u Evropu, igrao je u Premier ligi noseći dres Evertona i Sheffield Uniteda.

Sada je osuđen na doživotni zatvor zbog davanja mita i učestvovanja u namještanju fudbalskih utakmica.

Kineski državni tužilac optužio je Tieja za primanje i nuđenje mita tokom akcije suzbijanja korupcije u fudbalu. Vijest o njegovoj doživotnoj kazni prenio je sportski novinar iz Kine za evropsko tržište Mark Dreyer, piše The Sun.

Li je priznao da je platio više od 350.000 eura kako bi postao selektor fudbalske reprezentacije Kine.

“Jako mi je žao. Trebao sam držati glavu na zemlji i slijediti pravi put. Postojale su određene stvari koje su u to vrijeme bile uobičajena praksa u fudbalu. Postigavši uspjeh na takve neprikladne načine, zapravo sam postao sve nestrpljiviji i željniji brzih rezultata”, poručio je Tie nakon presude.

Li je priznao da je platio više od 350.000 eura kako bi postao selektor fudbalske reprezentacije Kine.

“Jako mi je žao. Trebao sam držati glavu na zemlji i slijediti pravi put. Postojale su određene stvari koje su u to vrijeme bile uobičajena praksa u fudbalu. Postigavši uspjeh na takve neprikladne načine, zapravo sam postao sve nestrpljiviji i željniji brzih rezultata”, poručio je Tie nakon presude.

Li Tie je pored Evertona i Sheffield Uniteda, bio član i Liaoninga i Chengdua, a za reprezentaciju Kine nastupio je 92 puta, a od 2019. do 2021. godine bio je selektor reprezentacije.

Prihvati notifikacije