Sarajevo

Bivša predsjedavajuća Skupštine KS, Ana Babić osuđena na uvjetnu kaznu zbog prevare

Općinski sud u Sarajevu (OSS) proglasio je krivom Anu Babić zbog krivičnog djela - prevara, te je pravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca uvjetno, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko osuđena u roku od jedne godine ne počini novo krivično djelo.

FOTO: FACEBOOK / ANA BABIĆ
FOTO: FACEBOOK / ANA BABIĆ

Babić je osuđena, jer je u decembru 2016. godine, dok je obnašala funkciju predsjedavauće Skupštine KS, prikrila da je njena bračna zajednica sa umrlim Dž.B. prestala razvodom braka 2006. godine te je lažnim prikazivanjem svog bračnog stanja i prilaganjem dokumenata za koje je znala da nisu vjerodostojni njenom porodičnom statusu, dovela u zabludu članove Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS da ispunjava uslove za isplatu naknade.

Tako joj je iz Budžeta KS isplaćena naknada za slučaj smrti člana uže porodice u iznosu od 3.356 KM, oštetivši na taj način Budžet za spomenuti iznos.

Babić je u cijelosti vratila protupravnu imovinsku korist sa zateznim kamatama, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Prihvati notifikacije