BiH

BiH još čeka novce od EU za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti 70 miliona eura pomoći Evropske unije za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata?

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovim novcem namjerava se pomoći najugroženijim domaćinstvima. Međutim, BiH bi mogla da ugrozi realizaciju ovog projekta ako ne usvoji osnovne propise koji se tiču energetske politike.

Akcioni plan, koji su bosanskohercegovačke vlasti dostavile, trenutno je predmet provjera, ali najvjerovatnije će dobiti pozitivnu ocjenu Evropske komisije tako da bi isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona evra mogla početi krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, tvrdi šef Delegacije Evropske Unije u BiH Johann Sattler.

„Više od 160 hiljada domaćinstava će dobiti ovakvu vrstu podrške. A tu su takođe i mala i srednja preduzeća, koja se suočavaju sa određenim poteškoćama. Pored toga pomoć još za izolaciju i unapređenje 4.000 javnih objekata“, kaže šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Od ukupnog granta 50 miliona evra će kroz vaučere dobiti socijalno ugroženi građani kako bi pokrili razliku troškova, koje su za energente plaćali u prošloj u odnosu na ovu godinu.

„Prema nekim preliminarnim procjenama to je negdje oko 600 maraka po domaćinstvu koje je socijalno ugroženo. I koje zadovoljava kriterije koje definiše upravo ta kategorija“, navodi stručnjak za energetiku Nihad Habaš, piše BHRT.ba.

Ali mi ne bi bili mi kada ne bi sve zakomplikovali. Najnoviji spor počeo je nakon što je u Predsjedništvu BiH preglasavanjem, na prijedlog bošnjačkog člana Denisa Bećirovića, usvojena preporuka za izradu i usvajanje Zakona o gasu BiH, čemu se protive predstavnici Republike Srpske, jer po njihovom mišljenju ovaj zakon uzima entitetske nadležnosti.

„Stav RS jeste da je energetska oblast cijela u nadležnosti entiteta. To znači RS“, kaže predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

„Ne prihvatamo bilo kakvu centralizaciju institucija na nivou BiH. Izuzev što je predvidio Aneks Četiri Dejtonskog sporazuma. A sve ostalo se mora bazirati na stavovima strana. Jedna strana je RS. Jedna je FBiH“, jasno kaže ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Stručnjaci smatraju da grant od 70 miliona evra, koji je EU namjenila kao pomoć građanima zbog uvećanih računa za struju i gas, neće biti ugrožen najnovijim svađama u BiH.

„Ja ne znam da ikakve poveznice imaju taj regulatorni okvir za gas, odnosno Zakon o gasu sa ovim ugovorom o energetskoj podršci, jer ovo je podrška, hajde da kažem, u svjetlu povećanja cijena energije, odnosno pomoć domaćinstvima kako bi lakše prebrodili“, izjavio je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Evropska Unija odobrila je milijardu evra za energetske projekte i pomoć zemljama Zapadnog Balkana zbog povećanja cijena energenata. Polovina novca namijenjena za investicije u nove energetske objekte.

Prihvati notifikacije