BiH

"BH novinari” reagovali na Dodikovu izjavu: Javni protest zbog prijetnji i nazivanja novinara "spodobama"

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” upućuje javni protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši Vukeliću, članu UO BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih “spodobama”.

FOTO: BHN
FOTO: BHN

Na pres konferenciji održanoj juče u Banjaluci, Milorad Dodik je na neprimjeren i prijeteći način komentarisao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS-a, te najavio rigorozne mjere protiv NVO sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima.

Dodik je novinarima u Banjaluci pojasnio kako “SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD”, te najavio da će Republika Srpska preuzeti istu terminologiju i da će “umjesto SAD pisati Republika Srpska”.

Naglasio je da zakon u pripremi podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja NVO sektora.

Upravni odbor “BH novinara” upozorava da ovakve najave predsjednika RS-a predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritikovale najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS-a, kojima se kleveta nastoji kriminalizirati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Milorad Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u RS-u, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima.

Govoreći o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koje se odnose na kriminalizaciju klevete, predsjednik RS-a je izjavio da “postoje pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili” i pitao “gdje su bili ti slobodni novinari” kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

Evidentno je da Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni.

“Upravni odbor “BH novinara” još jedanput poziva cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti Republici Srpskoj”, stoji u saopštenju ovog udruženja, prenosi Srpskainfo

Prihvati notifikacije