Magazin

Baš ide uz ramazan: Bosanski lokum

Bosanski lokum je slastica koja se uvijek može jesti, ali naročito je zahvalna uz ramazan, jer može trajati dugo, pa sve do baklave za Bajram.

FOTO: ŽEPČE.BA
FOTO: ŽEPČE.BA

Pa krenimo:

Sastojci:

0,5 kg brašna

250 g margarina ili maslaca

200 g šećera u prahu

1 bjelance

Priprema:

Brašno i 160-170 g šećera u prahu pomiješati. Dodati snijeg od jednog bjelanca i omekšan margarin pa izmiješati rukom da se dobije fino tijesto. Margarin narežite i stavite u mikrovalnu nekoliko sekundi. Tako se brzo i ravnomjerno razmekša. Tijesto podijeliti na 4-5 dijelova. Svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta, pa sjeći u željene oblike i stavljati na suh pleh. Nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite. Stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni. Poslije 10 minuta smanjite na 140 i pecite još 15 min. Odmah uvaljati u šećer u prahu. Lokume staviti u kutiju ili neku posudu sa poklopcem, recept prenosi žepče.ba.