Život

Baka ima 98 godina i preko 230 pra-praunučadi

Cordelia Mae Hawkins (98) iz Kentuckyja u SAD-u dane provodi u staračkom domu, a svako malo joj dođe neko od rodbine, djece, unuka, praunuka…

FOTO: GRACIE SNOW HOWELL/FACEBOOK
FOTO: GRACIE SNOW HOWELL/FACEBOOK

Nedavno je po prvi put vidjela svoju pra-pra-pra-unuku, 7 sedmica staru Zhaviu Whitaker. Držala ju je u naručju, a neko ih je fotografisao i tu fotku objavio na društvenim mrežama. Nije trebalo dugo da postane viralna, posebno nakon što je ova simpatična bakica otkrila da ima vrlo brojnu porodicu.

Tog dana ju je posjetilo pet generacija žena iz njene porodice što je s njom činilo šest generacija na jednom mjestu.

– Znam da je okupljanje šest generacija rijetko, a još je rjeđe da su svi istog spola – rekla je Cordelijina unuka Howell (58). Uz nju su u posjetu došle i Cordelijina kćerka Frances Snow (77), praunuka Jacqueline Ledford (29), pra-praunuka Jaisline Wilson (19) i beba Zhavia.

– U početku nismo imale namjeru organizovati samo žensko porodično okupljanje, ali tako je ispalo. Samo smo isplanirale kad ćemo se naći tamo, i to je sve. Baka je znala da dolazimo – dodala je i napomenula da njihovo okupljanje u isto vrijeme na istom mjestu nije bilo nimalo jednostavno obzirom da žive u različitim državama, prenosi 24sata.hr

Susret najmlađeg i najstarijeg člana ovog ‘ženskog klana’ prošao je fantastično. Provele su zajedno tri sata i prepričale mnoštvo porodičnih dogodovština.

Prisjetile su se i kako je beba završila u Cordelijinim rukama.

– Zhavia je postala malo nervozna pa je baka u jednom trenutku rekla: ‘Dodaj mi tu bebu’ kako bi je umirila u svom naručju – rekla je Howell.

Imala je samo 16 kada se udala za 50-godišnjeg udovca

Potom je ispričala da se njena baka udala za djeda Billa u dobi od 16 godina. Bio je prilično stariji od nje.

– Imao je 50 godina i bio je udovac s desetero djece. Prva žena mu je umrla dok je kod kuće rađala sijamske blizance. Ni bebe nisu preživjele. Baka je tako morala prihvatiti i ulogu majke iako je bila vrlo mlada. U toj se ulozi dobro snalazila i na kraju je s djedom dobila još 13 djece – dodala je.

Bila su to, kaže, teška vremena. Živjelo se skromno bez vode u kući.

– Djed je radio na željeznici i nije ga bilo cijelu sedmicu. Trebalo se nahraniti toliko usta pa se baka svaki dan rano ustajala, naložila peć na drva, izašla i skupila jaja. Potom bi zaklala nekoliko kokoši, očerupala ih i ispekla. Znala je napraviti i kekse te umak za meso, a sve to djeci za doručak, prije nego odu u školu – ispričala je Howell.

Osim toga, njena je baka, kaže, improvizirala i bila vrlo maštovita kad su nabavka, uzgoj i priprema hrane u pitanju. Puno toga je konzervirala kako bi sačuvala viškove, a znala je koristiti i lokalno ljekovito bilje. Sve to znanje je s vremenom prenijela na svoju djecu pa na unuke…

– Čak je izrađivala poplune od krpa kako bi im zimi bilo toplije, jer je snijeg znao ulaziti u kuću kroz pukotine u zidovima. Ona se brinula za sve i nikad je nismo čuli da se na nešto žali – nastavila je.

Cordelia trenutno ima 623 potomka

Prema porodičnom stablu koji je napravila njena snaha Janice Taylor, Cordelia trenutno ima 623 potomka, uključujući 106 unučadi, 222 praunučadi, 234 pra-praunučadi i 37 pra-pra-praunučadi.

U Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je porodica iz New Yorka s najviše živućih generacija, ima ih sedam, prenosi nypost.com.

Prihvati notifikacije