Politika

Arnaut obrazložio svoj prijedlog amandmana na Ustav BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji predviđa da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH (izabrani i imenovani zvaničnici i savjetnici) ne može biti povećana za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.

FOTO: AMER KAJMOVIĆ / FENA
FOTO: AMER KAJMOVIĆ / FENA

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog amandmana na Ustav BiH, tako da će se poslanici danas izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Predlagač ovog materijala Damir Arnaut je kazao da se ovaj amandman na Ustav BiH tiče ustavne odredbe koja kaže da se plaće funkcionera, ministara, poslanika, direktora ne mogu smanjivati za vrijeme trajanja mandata. Od Dejtona do danas ta odredba se zloupotrebljava da zaustavi sve pokušaje racionalizacije tih primanja. Sad ponovo imamo apsurdnu situaciju da Ustavnoravna komisija kaže, većinom glasova, da prijedlog amandmana na Ustav nije usuglašen sa Ustavom – naveo je Arnaut.

Po njegovim riječima, tako nešto nije moguće, osim u jednoj situaciji. Ustav samo ne dozvoljava amandmane kojima bi se Evropska konvencija o ljudskim pravima izbacila iz Ustava.

Kaže da se ovdje radi o smanjenu plaća. Niko od onih koji su glasali protiv ovog amandmana na Ustavnopravnoj komisiji ne vjeruje da ovaj amandman nije u skladu sa Ustavom, ali hoće da zadrže te privilegije. Jer znaju da, ako ovaj amandman ne bude usvojen do decembra, ono povećanje od 500 KM mjesečno koje je usvojeno na prošloj sjednici će biti zakovano cijeli idući mandat ovog parlamenta – smatra Arnaut.

Po njegovim riječima, to je blizu dva miliona KM iz džepova građana samo u idućem mandatu.

Arnaut je na kraju izlaganja pozvao kolege da odbace negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Poslanici nisu iskazali interes da vode raspravu o predloženom amandmanu na Ustav BiH.

Prihvati notifikacije