IT

Apple ukida lozinke, dolazi Passkey koji neće morati da se pamti, a biće sigurniji 

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Apple izbacuje lozinke za logovanje na svoje uređaje. 

Apple uređaji od sljedećeg meseca, dolaskom iOS 16 operativnog sistema, neće više koristiti lozinke i to ne samo na novim iPhone telefonima, nego na većini iOS 16 podržanih uređaja. 

Portal Smartlife prenosi da će, umjesto da koriste tradicionalnu lozinku, korisnici moći da se prijavljuju ili loguju putem novog Passkey sistema, digitalnog ključa koji niko neće morati da pamti, a koji će se kombinovati sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica. 

Novi sigurnosni proces znači da korisnici Apple telefona, tableta, računara i drugih uređaja neće imati šifre koje bi se mogle pogoditi ili koje bi mogle da postanu dostupne zbog neke rupe u sigurnosnom sistemu, a moći će da se uloguju na sve servise ili uređaje jednako brzo kao i lozinkom. 

Passkey podaci za sve servise i/ili uređaje će biti sačuvani na samim uređajima, ali će putem Apple iCloud Keychain-a biti sinhronizovani širom Apple ekosistema koji korisnik koristi, kako bi bili dostupni na svim Apple uređajima tog korisnika. 

Baš niko neće moći da vidi Passkey, pa čak ni Apple, što znači da će se smanjiti opasnost od curenja podataka, a sve će biti zaštićeno end-to-end enkripcijom. Osim toga, Apple bi u budućnosti mogao da uvede Passkey dodatke koji bi mogli da se koriste i na uređajima sa drugim operativnim sistemima, poput laptop i desktop računara koji imaju Windows ili na različitim Android uređajima. 

FOTO: APPLE/SCREENSHOT
FOTO: APPLE/SCREENSHOT

Ova vijest dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je Apple predstavio iOS 16, sljedeću veliku nadogradnju operativnog sistema za iPhone, a već se neko vrijeme šuška i o lansiranju novog iPhone 14 ekosistema uređaja, koji bi se u prodaji mogao naći ove jeseni. 

Prihvati notifikacije