BiH

Američki profesor Daniel Serwer za Bosnainfo: Ništa od Dodikovog sna o samostalnosti RS-a, Čović je političar-gubitnik

Dodikov san o samostalnosti RS-a neće se ostvariti, Čović je političar-gubitnik, a hrvatski ekstremni nacionalisti dio su problema.

FOTO: GLAS AMERIKE
FOTO: GLAS AMERIKE

Poručio je to u intervjuu za Bosnainfo američki ekspert za balkanska pitanja i profesor na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu Daniel Serwer.

Ugledni američki profesor komentarisao je i novo korištenje Bonskih ovlasti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta oko izbornog zakonodavstva, a imao je i poruku za čelnike Republike Hrvatske koji se ne prestaju petljati u unutrašnja pitanja u Bosni i Hercegovini.

Bosnainfo: Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optimistično je najavio da čeka dan kada će RS postati samostalna. “Želim vidjeti osamostaljenje RS-a za svog života. Јa ću to vidjeti sigurno”, uvjeren je bio Dodik. Gospodine Serwer, hoće li se ovaj Dodikov san i ostvariti?

Serwer: Ne. On pokušava da izbjegne političku odgovornost zbog odustajanja od nezavisnosti. Dobar je to znak.

Bosnainfo: Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona, tzv. paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Je li to bio dobar ili loš Schmidtov potez, imajući u vidu da se izbori održavaju za svega dva mjeseca?

Serwer: Više bih volio da su odluke donesene ranije, ali nisam vidio ozbiljne zamjerke na izmjene koje je nametnuo.

Bosnainfo: Mislite li da su protesti građana, održani ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, natjerali Schmidta da još jednom razmisli i na kraju ipak odustane od nametanja izmjena Izbornog zakona koje bi dodatno produbile etničke podjele u BiH?

Serwer: Mislim da je gospodin Schmidt od mnogih, pa i od demonstranata, mogao čuti da i nije baš mudro nametati tako radikalne izmjene koje je on razmatrao.

Bosnainfo: Schmidt je bh. političarima dao ultimatum da se sami dogovore oko Izbornog zakona, inače… Šta mislite da bi se moglo dogoditi – političari ipak uspijevaju postići dogovor ili, pak, Schmidt ponovo poteže za Bonskim ovlastima – i, ako bi bio takav scenario, na šta bi se one mogle odnositi?

Serwer: Stvarno ne znam šta će se dogoditi. To mnogo zavisi od ishoda izbora. Nadam se da će Bosanci svih etničkih pripadnosti glasati za one političare koji se zalažu za jednaka individualna prava.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Bosnainfo: U Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH, predvođenim predsjednikom Draganom Čovićem, razočarani su u Schmidtovu odluku, te su stoga najavili da će nastaviti raditi na federalizaciji BiH, ali i njenoj institucionalnoj i teritorijalnoj reorganizaciji. Koliko su ovakve najave opasne i jesu li HNS-ove namjere doista i ostvarive?

Serwer: Mislim da je gospodin Čović političar-gubitnik koji pokušava da bira svoje birače, i tako im ne dopusti da oni njega ne izaberu.

Bosnainfo: Očita je opsesija hrvatskog predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića Bosnom i Hercegovinom, o kojoj govore gotovo svakodnevno.

Milanović o protestima ispred OHR-a: “To je bila nahuškana, unitaristička rulja. BiH je užasan problem”. Plenković o odluci Schmidta: “Razočaran sam, to je daleko ispod očekivanja”.

Poštovani gospodine Serwer, šta Vi mislite – koji je njihov problem?

Serwer: Oni imaju pravo na svoje stavove, s kojima se ja ne slažem. Mislim da je gospodin Schmidt donio mudru odluku. Demonstranti nisu bili rulja, već građani koji su ostvarivali svoja prava. Razumijem ja zbog čega su hrvatski ekstremni nacionalisti razočarani. Oni su dio problema. Žele izborni sistem u kojem ne mogu izgubiti.

Bosnainfo: Koliko je eskalacija napetosti između Srbije i Kosova opasna po mir u Bosni i Hercegovini, ali i u cijelom regionu?

Serwer: Opasna je, jer Beograd daje sve od sebe da izazove probleme. Kako drugačije razumjeti namjerno širenje neistinitih glasina o sukobima s policijom i etničkom čišćenju? Vlada u Prištini je postupila razborito. Nadam se da će to isto učiniti i Beograd prije sljedeće runde u septembru.

Prihvati notifikacije