BiH

Američka ambasada u BiH: Šokirani smo izjavom Izetbegovića i reakcijom Dodika

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je oštro osudila nedavne izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa stranačkog skupa u Hadžićima, ali i odgovor člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, navodeći da su građani BiH proživjeli brutalan rat prije 30 godina i da danas zaslužuju bolje od "lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije."

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Šokirani smo i zgroženi jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo prizvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat. U 2022. godini oni zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda“, navodi se u objavi američke ambasade na Twitteru.

“Istinska posvećenost saradnji i kompromisu – a ne implicitna prijetnja pribjegavanjem nasilju – potrebni su za rješavanje problema ove zemlje, koji se pogoršavaju“, navodi se.

Podsjetimo, Izetbegović je u svom obraćanju govorio i o vojnoj snazi.

“Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, bio je kratak Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

Uslijedila je reakcija Dodika.

Nas Srbe niko neće prebrojavati, pa ni muslimani, ali treba da znaju da nas je dovoljno“, objavio je on na Twitteru.

Prihvati notifikacije