BiH

Ambasador Jusić upoznao Albudaiwija o stanju u BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Suadijskoj Arabiji Muhamed Jusić danas se u Rijadu sastao sa novoimenovanim generalnim sekretarom Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva (The Gulf Cooperation Council- GCC) Jassem Mohamed Albudaiwijem.

FOTO: AMBASADA BIH U SAUDIJSKOJ ARABIJI
FOTO: AMBASADA BIH U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Jusić je Albudaiwiju čestitao na imenovanju i poželio mu uspjeh u radu. Na početku sastanka ambasador je domaćina upoznao sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, posebno naglašavajući prostor za saradnju sa GCC-om i državama članicama.

Na sastanku je analizirana dosadašnja saradnja Bosne i Hercegovine i Vijeća za saradnju arapskih zemalja Zaljeva te je konstatovano kako postoji spremnost da se ta saradnja dodatno pojača i da bi prvi korak bio potpisivanje sporazuma o razumijevanju na čemu će se raditi u narednim mjesecima. Razgovaralo se i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nakon sastanka u saopćenju koje je izdao Generalni sekretarijat Vijeća navodi se kako je generalni sekretar Albudaiwi ovom prilikom naglasio „bitnost jačanja saradnje između dviju strana, a u obostranom interesu“, saopćeno je iz Ambasade BiH u Saudijskoj Arabiji.

Također je još jednom naglasio „predanost Vijeća očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu kao i očuvanju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, njene sigurnosti, stabilnosti i teritorijalnog integriteta kroz poštivanje rezolucija UN-a i Dejtonskog mirovnog sporazuma, i postizanju društvenog mira i harmonije među različitim zajednicama naroda Bosne i Hercegovine“.

Sastanku je prisustvovao i Abdulaziz Hamad Aluwaisheg, pomoćnik generalnog sekretara za politička pitanja i pregovore u Generalnom sekretarijatu GCC-a.

Prihvati notifikacije