BiH

Ambasada SR Njemačke u BiH pozdravila odluku Schmidta

Ambasada Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO). Slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji – saopćeno je iz njemačke Ambasade. 

Navodi se da u pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci, nažalost, ipak nije postignut dogovor, te pozivaju političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima.

– Zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi. Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU – zajednički cilj svih građana ove zemlje, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.  

Prihvati notifikacije