Politika

Ambasada Rusije u svom stilu: Priprema se teren za puzeću "NATOizaciju" BiH

Ambasada Ruske Federacije u BiH oglasila se danas saopštenjem na svom Facebook profilu, u kojem je, između ostalog, istaknuto da se u posljednje vrijeme bilježi porast broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea.

FOTO: AMBASADA RUSKE FEDERACIJE U BIH/FACEBOOK
FOTO: AMBASADA RUSKE FEDERACIJE U BIH/FACEBOOK

“Štaviše, ove izjave su očigledno špekulativne. Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u novembru ove godine razmatranja ovog pitanja u Vijeću sigurnosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u Bosni i Hercegovini potrebno je hitno pojačati.

Polazimo od toga da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Vijeću sigurnosti UN-a, sigurnosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna. U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena. A pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH.

Rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna. Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću „NATOizaciju“ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju. U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati „slabost“ EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a.

Pozivamo bosanskohercegovačke zvaničnike da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima.

Što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH”, navedeno je u saopštenju Ruske ambasade u BiH.

Prihvati notifikacije