Politika

Albin Zuhrić: Struktura Suda važna je zbog separatističkih prijetnji...

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je konstituiran po prvi put 15. februara 1964. godine na osnovu Ustava iz 1963. godine, a zadržan je i kasnijim Ustavom iz 1974. godine.

FOTO: FACEBOOK / ALBIN ZUHRIĆ
FOTO: FACEBOOK / ALBIN ZUHRIĆ

Ovaj Ustavni sud je u prvom redu imao nadležnost u apstraktnoj normativnoj kontroli, kao što je odlučivanje o saglasnosti (republičkih) zakona sa Ustavom i o ustavnosti i zakonitosti drugih propisa i općih i samoupravnih akata, te rješenje sporova između Republike i drugih društveno-političkih zajednica, kao i sukoba nadležnosti između sudova i organa društveno-političkih zajednica. Zakonom o Ustavnom sudu su bila regulirana pitanja organizacije, nadležnosti i postupka pred ovim Ustavnim sudom.

Ustav Bosne i Hercegovine (kao Aneks 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini), koji je stupio na snagu 14. decembra 1995. godine, osigurava ustavnopravne okvire za ustrojstvo i funkcioniranje Ustavnog suda na potpuno novim političkim i pravnim temeljima u odnosu na prethodni period.

Danas je sjednica Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma FBiH prekinuta. Nije donesena odluka o tome koliko će kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH biti upućeno prema Predstavničkom domu FBiH. Sjednica Komisije bi trebala biti nastavljena sutra. SDP i Naša stranka odlučuju, tim povodom oglasio se Albin Zuhrić.

“Da Ustavni sud pred Agresiju van snage nije stavio aktivnosti separatista, teško bi imali pravni osnov za odbranu Republike BiH. Struktura Suda važna je zbog separatističkih prijetnji, jer državi lojane snage moraju imati na papiru da su upravu. Nadam se da to SDP i NS razumiju”, poručio je Albin Zuhrić, Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Detaljnije o ustrojstvu Ustavnog suda BiH čitajte OVDJE.

Prihvati notifikacije