Košarka

Pešić straši svoje igrače: Ako se stvari ne promijene, proći ćemo kao Hrvatska

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je jučer od Finske sa 79:81 u posljednjem susretu skupine C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. Ovim porazom hrvatski košarkaši ostali su bez plasmana u drugi krug kvalifikacija.

FOTO: ALEJANDRO GARCIA/EPA
FOTO: ALEJANDRO GARCIA/EPA

Loša igra hrvatskih košarkaša u kvalifikacijama nije prošla “ispod radara” ni u komšiluku. Tako je uoči posljednjeg kola kvalifikacija trener reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izrazio zabrinutost zbog stanja u srbijanskoj košarci, pa zaključio da bi “mogli proći kao Hrvatska”.

“To je reprezentacija koja nije osvojila medalju od 1995. godine. Upozoravam, ako se ne promijene stvari u srbijanskoj košarci, nećemo ni mi osvajati medalje. Neće biti ni četvrtfinala ni polufinala, a da ne govorim o medaljama”, kazao je Pešić pa nastavio:

“Vodio sam tu čuvenu reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila zlato 1987. godine. Mi smo tada tokom sezone s tim dječacima imali kontrolne treninge. U Srbiji se sada održavaju neki treninzi, a pola ih se ne pojavi. To se ne događa u Španiji ili Njemačkoj, gdje sam bio trener”, zaključio je Pešić

Jučer je reprezentacija Srbije odigrala samo tri minuta meča sa Belgijom u Nišu, nakon čega je došlo do prekida zbog – nestanka struje u dvorani, ali i većem dijelu grada. Sat vremena organizatori su pokušavali osposobiti dvoranu za nastavak dvoboja, ali nisu uspjeli.

Na kraju je FIBA donijela odluku da će se susret odgoditi za danas.