Fudbal

“Srbin sam, a Bosnu i Hrvatsku prosto…” Marko Arnautović ovom izjavom je pokazao pravo lice

Reprezentativac Austrije Marko Arnautović prošle je godine na Evropskom prvenstvu dospio u centar pažnje nakon što je bio suspendovan zbog uvreda koje je uputio makedonskom igraču albanskog porijekla Egzonu Alioskom.

FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA; FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA; FEHIM DEMIR/EPA

On je, podsjetimo, uputio salvu psovki na račun Alioskog, ali se potom izvinio.

“Bilo je nekih oštrih riječi i emocija, želim da se izvinim, naročito mojim prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Želio bih da kažem jasno, ja nisam rasista. Imam prijatelje u svim državama i podržavam različitosti. Svi koji me znaju su svjesni toga”, rekao je Arnautović.

Inače, Arnautović je u prošlosti podigao dosta prašine pred utakmicu Lige nacija protiv Bosne i Hercegovine.

“Šta očekujem? Očekujem da mi zvižde, ali morat ću se izolovati od dešavanja na tribinama i koncentrisati samo na teren. Srbin sam, ali ne mrzim ni Bosnu, ni Hrvatsku niti bilo koju drugu slavensku zemlju. Razumijem da ljudi na Balkanu i dalje misle da smo u ratu, ali za mene rat više ne postoji. Svima želim sve najbolje i ne želim govoriti o dešavanjima u prošlosti”, rekao je Arnautović tom prilikom.

Njegov otac je inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine, međutim ovom napadaču su neke druge zemlje u srcu, tačnije Austrija za čiju selekciju nastupa te Srbija prema kojoj ne krije simpatije.