Fudbal

Vahid Halilhodžić za Bosnainfo: Hrvati ponovo mogu napraviti velike stvari, Njemačka i Srbija su razočarale

Proslavljeni bh. trener i fudbaler Vahid Halilhodžić govorio je za portal Bosnainfo o aktuelnom Mundijalu u Kataru, te analizirao ono što je do sada vidio na turniru i dao svoje mišljenje o svemu onom što je pred nama kada je SP u pitanju.

FOTO: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL
FOTO: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Malo je nedostajalo da i Vahu gledamo u Kataru s obzirom na to da je sjedio donedavno na klupi Maroka, ali je zbog nesuglasica s tamošnjim Fudbalskim savezom i navijačima zbog izostavljanja nekoliko zvijezda iz ekipe raskinuo saradnju s tom selekcijom.

Vahid Halilhodžić: Nema velikih

Ovo do sada što sam mogao vidjeti pokazuje da su s pravom dvije selekcije među glavnim favoritima za naslov, naravno Brazil i Francuska. Ipak, izdvojio bih tu i mladu ekipu Španije koja s jednom finom igrom pokazuje da je spremna za najviše ciljeve na turniru. Pokazalo se i to da nema velikih ekipa koje sa sigurnošću mogu sebe staviti u poziciju da mogu kazati kako će pobijediti nekoga. Ovaj Mundijal pokazuje da morate biti 100 posto skoncentrisani jer uvijek može doći do iznenađenja, kao što ih je bilo već nekoliko, kaže na početku nekadašnji trener PSG-a, Nantesa, Trabzonspora, Lillea.., te selekcija Alžira, Japana i Obale Slonovače.

Pročitajte još

Nije na ovom Mundijalu nedostajalo razočarenja, a Vahida su neprijatno iznenadile dvije ekipe.

– Mislim da su Njemačka i Srbija pokazale igru daleko ispod svog nivoa i onog što se od njih očekivalo, pogotovo ekipa Srbije, smatra naš trener.

Selekcija Francuske, zemlje s kojom Halilhodžićeva igračka (Nantes, PSG) i trenerska karijera ima posebnu vezu, na turniru nastupa bez najboljeg igrača na svijetu u 2022. godini, napadača Reala Karima Benzeme.

Vahid se slaže da Benzema mnogo nedostaje Francuskoj, ali…

– Normalno da će vam nedostajati igrač koji je osvojio Zlatnu loptu i koji je ne tako davno proglašen najboljim na svijetu. Međutim, ogroman broj utakmica i veliki napori koje je imao tokom sezone učinili su svoje. Povrede, preopterećenje… sve se to spojilo. To je hendikep za Francusku. Ipak, Francuzi imaju toliko dobrih igrača u napadu. Tu je jedan Giroud koji može poslužiti kao zamjena i koji je neprikosnoven u igri glavom i na visoke lopte. Zatim jedan od najboljih igrača na svijetu Mbappe koji redovno postiže golove. Tu je i Dembele koji je odličan napadač. Zatim, sin od slavnog Thurama, Marcus, pokazuje kvalitet, a za Francusku igra i momak kojeg sam u Nantesu sa 18 godina vodio, Kolo Muani. Ne možemo zaboraviti ni Griezmanna, Comana i mnoge druge, smatra naš sagovornik.

Otočani nisu ubjedljivi

Engleze, koji su imali visoka očekivanja prije početka turnira i čiji je tim sastavljen od zvijezda engleskog Premiershipa, Vahid ne vidi među favoritima, dok ga Hrvati ne bi iznenadili kada bi ponovili uspjeh iz 2018. kada su bili drugi.

Englesku ne vidim među favoritima. Imaju mnogo varijacija u igri. Nisu ubjedljivi uopšte. Hrvatska je, čini mi se, ponovo uspostavila jednu dobru atmosferu u timu. Imaju mnogo iskustva u timu. Odličan su spoj mladosti i iskustva. Oni su viceprvaci svijeta i normalno je od njih očekivati da ponovo visoko doguraju. Mali detalji u njihovim utakmicama odlučuju, smatra Halilhodžić.

Pročitajte još

Za kraj, Vahid nam je otkrio kako ima ponuda sa svih strana, ali…

Da vam pravo kažem imam nekih obaveza i privatnih problema da riješim i sve sam ponude, kojih zaista ne nedostaje, odbio, rekao nam je Halilhodžić kojem su lopovi nedavno obili kuću u Francuskoj iz koje su odnijeli nakit i određenu količinu novca.